Kater Alex na de redding.
Kater Alex na de redding.

'Onze kat is getraumatiseerd en moet echt bijkomen'

Algemeen 2.582 keer gelezen

MACHAREN | Ton en Dinette Luke - Van Leeuwen uit Macharen schrokken enorm afgelopen zondag. Ze waren hun 11-jarige kater Alex kwijt en na enkele uren zoeken zagen ze hem klem zitten tussen de muur en deur van de sluis. "De spleet waar hij tussenin was gevallen, is zo'n 20 centimeter breed en hij lag 4 meter diep half in het water en half op een soort steunbalk van de deur. Wij konden hem terug vinden door zijn noodkreten."

Duidelijk was dat Alex niet zelfstandig uit de ruimte kon komen. Dinette: "We belden om 18.45 uur naar 112 en we werden doorverbonden naar de brandweer. We hebben de situatie uitgelegd, maar de centralist trok mijn melding in twijfel omdat de camera van de brug geen activiteiten bij de sluis zou waarnemen. Ondertussen waren er buren komen helpen. Ongelofelijk dat dit niet op de camera te zien was. We hadden lampen bij en stonden daar met zes man. We werden doorverwezen naar Rijkswaterstaat. Geschrokken zijn wij van het feit dat de brandweer wettelijk verplicht is mens en dier in nood te helpen en dat zij hebben verzaakt. Zelfs de melding is in twijfel getrokken." Een woordvoerder van de brandweer geeft aan dat er in het water niks gedaan kon worden. "We hadden de situatie bekeken en hebben doorverwezen naar Rijkswaterstaat." Dinette: "Ook Rijkswaterstaat gaf aan niets te kunnen doen, want we moesten bij het havenbedrijf zijn. Die hebben we gebeld en hij zou direct komen."

Reddingsactie
Aan de kant begonnen Ton, de buurmannen en een voorbijganger met een reddingsactie. Met een boodschappentas aan een touw hoopten ze dat Alex erin zou klimmen. Verschillende pogingen mislukten. "Toen kwam er een schip aan en deze mensen waren ontzettend hulpvaardig. Schipper André kwam direct met een dik touw en een lange ijzeren paal zodat we Alex in bedwang konden houden want in zijn paniek was hij al aardig verder in het water gekomen. Hij kon zich nog wel steeds op de balk trekken, maar raakte wel al erg uitgeput. De meneer van het havenbedrijf dacht dat het op te lossen was om de sluisdeur een klein stukje dicht te doen. Alex zou in het water vallen maar de schipper kon hem er dan misschien wel uitscheppen. Dat was het laatste wat er gedaan kon worden, andere pogingen waren mislukt. Helaas had de havenmeester de verkeerde sleutel bij zich en moest hij terug." Ondertussen had buurman Kevin een schepnet die door de smalle spleet alleen maar recht naar beneden kon. "Er was ook een smalle doos gekomen en dat leek in combinatie met het schepnet te werken. Net op tijd kon buurman Jos Alex bij de achterpoten grijpen, want op dat moment zakte de bodem uit de kartonnen doos. Alex was eruit, na ongeveer twee uur, een echt verzopen kat. Getraumatiseerd, hij mist een nagel en moet echt bijkomen. Dankbaar zijn wij voor de inzet van de buren, een voorbijganger en de schipper met al zijn materieel."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant