De hoofdrolspelers Edgar Schuurmans, Willie Egelmeer en Hanneke van Erp.
De hoofdrolspelers Edgar Schuurmans, Willie Egelmeer en Hanneke van Erp.

Toneelvereniging Amicitia viert 25-jarig jubileum

Algemeen 612 keer gelezen

BERGHEM | Toneelvereniging Amicitia uit Berghem viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan, speelt men op 25 en 26 maart, 1 en 2 april een speciaal voor dit jubileum geschreven voorstelling in Dorpshuis de Berchplaets.

door Ellen Beenhakker

Het is bijzonder dat toneelvereniging Amicitia erin slaagt jaarlijks een groot toneelstuk te brengen. Henk van Schaijk is medeoprichter en al die jaren voorzitter oftewel 'de toneelvader' van de vereniging. "We hebben een vrij constante groep spelers. Sommigen spelen al vijftien jaar mee. Maar toneelspelen vraagt een enorme inzet en discipline en we merken wel dat mensen het drukker hebben en toneelspelen niet meer zo goed is te combineren met werk, andere hobby's, gezin. Desondanks lukt het ons om elk jaar een grote productie neer te zetten. Mede omdat we spelers uit omliggende dorpen zoals Geffen en Herpen aantrekken."

'Fijne sfeer'
Elisabeth Creemers uit Herpen is daar één van. Dit is haar eerste jaar bij Amicitia en ze heeft meteen een rol in de jubileumproductie. "Ik had al ervaring met toneelspelen en toen het weer begon te kriebelen, ben ik eens gaan rondkijken. Amicitia trok me erg aan. Het is een flinke groep, jong en oud, serieus bezig en er heerst vooral een fijne sfeer. En dat ik een rol kreeg in deze bijzondere jubileumvoorstelling was natuurlijk helemaal mooi."

Danswedstrijd
Creemers is vol lof over het stuk 'Dansen met Vrienden', geschreven door regisseur Jan Grosfeld en Kim Kremer-van den Berk. "Dansen met Vrienden gaat over een dansschool die, evenals Amicitia, het 25-jarig jubileum viert. De eigenaresse van de dansschool wil daarvoor meedoen aan een internationale danswedstrijd en die bovendien ook nog zelf organiseren. En dat wordt niet door iedereen in dank afgenomen. Het is niet alleen toneelspelen, maar er wordt ook volop gezongen en gedanst en zelfs hip-hop dansgroep Scream van Dansschool Zwijsen speelt mee."

Oud-leden
Ook lid Paul van der Heijden is zeer enthousiast over het jubileumstuk. "Voor deze jubileumvoorstelling zijn leden maar ook oud-leden benaderd of ze een rol wilden spelen. De spelers waren zodoende grotendeels al bekend voordat het stuk definitief geschreven werd. Daardoor hebben de schrijvers de rollen echt op de persoon kunnen schrijven en ook heel leuke verwijzingen naar eerdere stukken van Amicitia in de teksten verwerkt."

Technicus
Van der Heijden heeft in het verleden vaak meegespeeld, maar is nu betrokken als technicus. "Het grappige is dat ik in het stuk ook de rol van technicus speel. Op deze manier is iedereen betrokken bij het stuk. Zelfs het publiek."

Beleven
"Er is veel te zien en te beleven. Een jubileumvoorstelling waardig", besluit voorzitter Van Schaijk. Kijk voor meer informatie over de toneelvereniging en de voorstelling op de website www.amicitiaberghem.nl of neem een kijkje op de Facebook-pagina.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant