(Archieffoto)
(Archieffoto)

Brandbrief fileleed A50 en verbreden spoorbrug bij Ravenstein naar minister Schultz van Haegen

Algemeen 838 keer gelezen

OSS | Er moet snel iets gebeuren aan het fileleed op de snelweg A50 tussen de knooppunten Bankhoef en Paalgraven. Dat schrijven de gemeenteraden van Beuningen, Grave, Nijmegen, Oss en Wijchen in een gezamenlijke brief aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

In de brief - die op initiatief van de gemeenteraad van Wijchen is geschreven – wijzen de betrokken raden de minister op de nieuwe doorstromings-bottleneck die is ontstaan tussen de knooppunten Bankhoef en Paalgraven sinds de opening van de Tacitusbrug bij knooppunt Ewijk in mei 2013. Het ontstane fileleed leidt volgens de raden regelmatig tot ongevallen door de plotselinge ophoping van verkeer. Ook is er sprake van aanzienlijke economische schade. Naast deze aspecten spelen meer zaken een rol. Zo wordt volgens de gemeenten de leefbaarheid in de dorpen die direct aan de A50 liggen zoals Hernen, Niftrik, Ravenstein en Herpen aangetast.

Lobby bij provincie
Een aantal gemeenteraden heeft eerder actie ondernomen om aandacht te vragen voor het probleem. Dat gebeurde via een lobby op provinciaal niveau. Deze actie leidde er mede toe dat knooppunt Bankhoef is opgenomen in het Meerjaren Investeringsplan van de Provincie Gelderland. Eind 2015 is door Provinciale Staten van Gelderland 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanpak van het knooppunt. De gemeenteraden roepen de minister op het beschikbaar gestelde budget vanuit de provincie Gelderland nu zo snel mogelijk in te gaan zetten. "Het geld is nog steeds niet besteed door het ontbreken van prioriteit in de uitvoering bij Rijkswaterstaat", stellen de raden vast. "Dit uitvoeringsproces kunt u rechtstreeks beïnvloeden." Omdat Rijkswaterstaat volgens de raden heeft aangeven dat het weggebruik op het traject tot 2020 verder met 12 tot 14 procent gaat toenemen, vrezen zij een permanent verkeersinfarct.

Spoorbrug Ravenstein
Tot slot roepen de gemeenteraden in de brief de minister op prioriteit te geven aan het verbreden van de spoorbrug over de Maas bij Ravenstein. De raden stellen dat door het uitblijven van die verbreding een NS-kwartiersdienst tussen Gelderland en Noord-Brabant uitgesloten is. Hierdoor zitten de treinen in de spits overvol. "Het geheel staat de economische ontwikkeling van de regio Nijmegen-Oss-'s-Hertogenbosch in de weg", aldus de briefschrijvers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant