Afbeelding
Foto: Ellen Beenhakker

Regelmatig stofzuigen en dweilen is beste onderhoud voor houten vloer

Algemeen 5.953 keer gelezen

De natuurlijke, warme uitstraling van een houten vloer vinden veel mensen sfeervol. Maar tegelijkertijd denkt men dat een houten vloer veel onderhoud vergt. We vroegen advies aan Bas van Deutekom van Comfort Parket, specialist in houten vloeren.

Van Deutekom adviseert vooral de vloer regelmatig te stofzuigen. "Op die manier voorkom je dat er krassen of kale plekken ontstaan als gevolg van zand en steentjes. Vervang ook regelmatig de viltjes van de eetkamerstoelen. Door het heen en weer schuiven, worden de viltjes een soort schuurpapier. Dat is vaak de oorzaak van krassen bij de eetkamertafel."
Om de vloer hygienisch schoon te houden, kun je een houten vloer gerust dweilen. "Het beste is om hierbij een natuurzeep te gebruiken. Let daarbij wel op dat je de vloer niet te nat maakt. Voor mensen die vaak dweilen adviseren wij een onderhoudszeep, zodat de vloer wat extra voeding krijgt. Vind je dat de vloer wat extra's mag hebben, dan kun je er een beetje onderhoudsolie op swifferen. Dat kan je ook plaatselijk bijvoorbeeld bij de bank doen. Wil je zeker weten dat je de beste onderhoudsproducten gebruikt, betrek ze dan bij de leverancier van je vloer. Hij weet wat het meest geschikt is." Wil je een nog betere hygiëne, dan kun je kiezen voor af en toe een diepte reiniging met stoom waardoor ingelopen vuil en oude vlekken worden verwijderd. Daarna is het wel raadzaam om te behandelen met een onderhoudsolie om uitdroging te voorkomen.

Zijn er echt veel krassen, gaatjes en kale plekken, dan kan een massief houten vloer opnieuw worden geschuurd. Bas van Deutekom: "Dat is een specialisatie waar je als doe-het-zelver beter niet aan kunt beginnen. Voor een mooi resultaat, heb je absoluut veel ervaring nodig. De vloer wordt met een grote bandschuur-machine en met de kantenschuurmachine van grof naar fijn geschuurd en vervolgens wordt er met een polijstmachine de laatste krasjes uitgepolijst. Nadat de vloer goed is gestofzuigd kan de vloer behandeld worden ter bescherming. Na een dergelijke opknapbeurt ziet de vloer er weer als nieuw uit."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant