Joris Brukx.
Joris Brukx.

Op pad met theatermaker Joris Brukx

Algemeen 557 keer gelezen

OSS | Een theaterduizendpoot, zo zou je hem het beste kunnen omschrijven. Theatermaker Joris Brukx (29) zette de afgelopen editie van Muze Misse een swingende show neer voor kinderen. Weekblad Regio Oss-redacteur Saraï van Well liep met hem mee.

12.00 uur
"Vanaf mijn zevende wist ik dat ik iets met theater wilde gaan doen", zegt Joris als hij zich klaarmaakt voor zijn optreden om half één. "Ik ging op toneelles bij de Muzelinck waar het theaterbloed echt begon te stromen. Ik zag hoe leuk het is om het publiek te vermaken en voelde de energie die je krijgt van een show." Zij beroepskeuze legde hem geen windeieren, zo stond hij onder andere drie jaar in de parkshow Raveleijn van de Efteling en zette hij zijn eigen theaterhuis op. "Vier jaar geleden zijn we met Theaterhuis Joris in Oss begonnen. Dat werd al snel een succes en dit jaar zijn we met het theaterhuis naar Heesch verhuisd. We geven kinderen les, maar het doel is om samen met ze een theaterproductie te maken. Toen ik zelf op toneelles zat vond ik het jammer dat we bestaande stukken moesten spelen waar we zelf geen inbreng in hadden. Met het theaterhuis laten we kinderen zelf meeschrijven aan de productie. Ik wil ze de kans geven om zelf een theatervoorstelling te maken."

12.30 uur
Terwijl het festivalterrein langzaam begint vol te lopen met bezoekers begint Joris aan zijn show. Na drie jaar karaoke voor kinderen te hebben verzorgd bij Muze Misse pakt hij het deze keer anders aan. "We leven in de tijd van het vloggen en daar wil ik op inspelen door een videoclip te maken. Ook worden de kinderen op deze manier even de ster van de dag." Gewapend met opblaasbare instrumenten gaat hij samen met kinderen uit het publiek aan de slag met het opnemen van de videoclip. "We hebben ook wat dansmama's en sambaballenpapa's nodig", roept Joris na een tijdje. Hier en daar duiken wat ouders weg, maar na een paar minuten springen toch een paar dappere ouders het podium op. "Het is ontzettend leuk om met kinderen te werken. Ik probeer altijd het talent van ieder kind naar voren te brengen. Vaak beseffen ze niet over wat voor talenten ze beschikken. Kinderen die bijvoorbeeld onzeker zijn kunnen een stuk meer zelfvertrouwen krijgen door theater en zo hun eigen kracht ontdekken."

14.30 uur
Om half twee moet Joris even plaats maken voor het optreden van Ali B, om de show een uur later weer op te pakken. Met een groepje van vijftien kinderen creëert hij voor de tweede keer een swingende videoclip. "Als ik naar de toekomst kijk dan hoop ik te blijven doen wat ik al doe. Ik krijg er heel veel energie van, ook al is het soms druk." De avond voor het festival was Joris te horen op de Efteling Kids Radio. "De enige droom die ik heb is om een kinderprogramma op televisie te maken, waarin kinderen de hoofdrol spelen. Ik wil ze een plaats bieden waar ze hun talenten naar voren kunnen brengen. Zij zijn de toekomst." www.theaterhuisjoris.nl, theaterhuisjoris@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant