Willem van Tilborg (64).
Willem van Tilborg (64).

'Ik zie deelnemers aan de training groeien en zelfverzekerder worden'

Algemeen 543 keer gelezen

Vrijwilligers zijn belangrijk voor de samenleving. Ze zijn onmisbaar en letterlijk onbetaalbaar. Wie zijn deze vrijwilligers? Waaruit bestaat hun vrijwilligerswerk? En wat is hun motivatie? Elke week laten we een vrijwilliger aan woord. Voorzien van een ONS welzijnstrikje, als blijk van waardering voor hun inzet. Want vrijwilligers, daar mag een strikje op! Deze week komt Willem van Tilborg (64) aan het woord. Hij is vrijwilliger bij Talentcentrum Oss en is coach taalverwerving en sollicitatietrainer.

"Door het houden van gesprekken leg ik de Nederlandse taal uit. Zo kunnen mensen hun woordenschat verbreden en de uitspraak oefenen. Daarnaast train ik mensen bij hun sollicitatieprocedure; oefenen van het gesprek en hulp bij de sollicitatiebrief. De uitdaging is om zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen, in 'klare taal'."

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?
"Helpen zit in mijn genen, als jurist heb ik ook altijd mensen geholpen. Dit vrijwilligerswerk draagt er aan bij dat mensen zich steeds beter verstaanbaar kunnen maken. Op deze mooie manier leer ik ook andere culturen beter kennen, hoe het leven daar écht is."

Waar word je blij van? Heb je een voorbeeld?
"Ik word heel blij van de progressie die mensen maken tijdens de training. Ik zie ze groeien en zelfverzekerder worden." 

Wat is jouw wens?
"Ik wens dat ik nog heel veel mensen mag helpen om hier op een goede manier te integreren. Dat ze zich zeker, veilig en op den duur zelfs een Ossenaar gaan voelen."

Heb je nog tips voor andere (toekomstige) vrijwilligers?
"" Doe 't gewoon! Je beleeft er zoveel lol aan en het geeft enorm veel voldoening."

Vrijwilligerspunt Oss
"Is vrijwilligerswerk ook iets voor u? Neem dan contact op met het Vrijwilligerspunt van ONS welzijn in Oss, per mail vposs@ons-welzijn.nl of per telefoon via (088) 374 25 80.

Dit interview is onderdeel van de waarderingscampagne: Vrijwilligers, daar mag een strikje op! Een initiatief van ONS welzijn met de bedoeling zoveel mogelijk vrijwilligers in de gemeente Oss en de diverse vormen van vrijwilligerswerk op een originele manier onder de aandacht te brengen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant