Walter van Geffen.
Walter van Geffen.

'Toon Hermans was mijn held, ik bewonderde hem'

Algemeen 946 keer gelezen

OSS | Toon Hermans overleed in het jaar 2000, maar leeft voort in de harten van zijn fans. In Oss woont megafan Walter van Geffen (46), waarbij Hermans nog steeds een belangrijke rol in zijn leven speelt. "Toen Toon overleed, voelde het voor mij alsof een familielid was gestorven."

door Leon Voskamp

Op zijn zolder laat Van Geffen zijn verzameling zien, met onder andere gedichtenbundels, videobanden, cassettebandjes en entreekaartjes van shows van Toon Hermans. Aan de wand hangt een grote poster van de voormalige Limburgse cabaretier, zanger, dichter en kunstschilder. De eerste keer dat de Ossenaar Hermans op televisie zag, was op elfjarige leeftijd. "Door iets simpels liet hij een hele zaal lachen. Hij maakte van niets iets. Juist die eenvoud was echter niet makkelijk." Van zijn oma kreeg hij een band met de eerste onemanshow van Hermans uit 1958. Hij raakte gefascineerd door Hermans en begon met verzamelen. "Toen had je nog geen e-mail of YouTube, maar via via kwamen er steeds meer spullen binnen. Voor sommigen had het geen waarde, maar voor mij wel." Hij ontmoette Hermans zelf één keer. In 1997 gaf hij een optreden in theater De Lievekamp in Oss en Van Geffen wilde daar heel erg graag bij zijn. "Al zou het me 1.000 gulden kosten, ik wilde op de eerste rij zitten. Ik weet niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar ik zat inderdaad samen met mijn ouders en zus op rij 1. Ik had een bos bloemen en een briefje meegenomen en mocht die na de show aan hem overhandigen. Alleen al het gevoel toen hij opkwam, was zo bijzonder. Hij was mijn held, ik bewonderde hem. Het was mooi dat ik later via zijn management een berichtje terugkreeg."

Graf
Het overlijden van Hermans was een grote klap voor Van Geffen. "Hij was vitaal en kon nog van alles, maar overleed onverwacht in een ziekenhuis in Nieuwegein. Na zijn overlijden heb ik meerdere keren zijn graf in Sittard bezocht. Zelf kon ik nooit begrijpen waarom fans van Elvis Presley naar het graf in Graceland gingen. Maar na het overlijden van Toon begreep ik dat pas. Toen ik het graf zag, kreeg ik tranen in mijn ogen."
Van Geffen was 17 december 2016 -de dag waarop Hermans 100 jaar geworden zou zijn- aanwezig in Sittard. Daar zijn onder andere twee tentoonstellingen over het leven van de veelzijdige artiest. Een dag later gaf hij een lezing in de Osse bibliotheek over het leven van Hermans. Dit jaar deed hij dat in Heesch en op 23 november gaat hij naar Heeswijk-Dinther. "Toon is al zeventien jaar dood, maar ik ken alle scenes en liedjes nog uit mijn hoofd. Tegenwoordig gaat het er bij cabaretiers om hoe hard ze schreeuwen en hoe grof de opmerkingen zijn. Toon was nooit kwetsend en had legendarische uitspraken. Ik vind het leuk om over te praten en mijn passie te delen met anderen."

Ook een hobby?
Heeft u een leuke, aparte hobby of bent u een fervent verzamelaar? Stuur dan een mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant