Reality staat 16 september in de Pas.
Reality staat 16 september in de Pas.

Reality geeft optreden in theatercafé van de Pas

Algemeen 418 keer gelezen

OSS | Hij trad op in vele landen, is onder andere bevriend met de bandleden van UB40, tourde samen met Doe Maar en is nog steeds een bekendheid in Engeland. Zanger Rob Green -woonachtig in Oss- kan terugkijken op een rijke muzikale carrière met de van oorsprong Engelse reggaeformatie Reality. De tijd van veel optreden is voorbij, maar Reality bestaat nog wel. Op zaterdag 16 september staan ze vanaf 21.30 uur op het programma in het theatercafé van De Pas in Heesch. "Mensen gaan veel nieuw materiaal van ons horen."

Aan tafel in zijn huis in Oss blikken we terug op het begin van zijn loopbaan in de muziek: de jaren '70. Eerst heette de band Night Shift, jaren later Reality. "Als kind luisterde ik naar muziek, maar ik had nooit gedacht dat ik daar mijn brood mee zou gaan verdienen", zegt de Engelsman met Jamaicaanse roots. "Op donderdag- en vrijdagavond zag ik in mijn studententijd bands optreden en de meiden in het publiek werden gek. Mijn huisgenoot zei tegen me dat wij dat ook wel konden. Hij vroeg aan zijn ouders een basgitaar en ik kreeg ook een gitaar van mijn ouders. We konden er echter niet op spelen en wisten niet hoe we gitaren moesten stemmen. We oefenden regelmatig en na drie maanden konden we het allebei een beetje. We kregen het idee om een bandje te starten en vroegen een jongen die we bij een benzinestation gitaar zagen spelen. Ook benaderden we een drummer. We begonnen met covers, maar ik ben toen zelf gaan schrijven. In eerste instantie schreef ik een ballad, maar het kreeg een 'reggae-jasje'. Onze doorbraak was toen de eigenaar van een club vroeg of we in het voorprogramma wilden staan van een Australische band. Daar stonden we dan op het podium met een professioneel geluidssysteem. Dat was nieuw voor ons, maar we speelden goed en kregen positieve reacties." UB40 is ook afkomstig uit Birmingham en die band vroeg Reality om mee te gaan tijdens een tour. Ook kwam een single van Reality in de hitlijsten. Tijdens één van de tours ontmoette Reality de band Doe Maar. Ook hieruit ontstond een succesvolle samenwerking.

Trots
Als muzikant stond hij op veel podia, was hij te gast in veel landen en maakte hij veel mensen blij met zijn muziek. "Als muzikant heb ik veel dingen bereikt, daar ben ik trots op. Wie had dat gedacht toen we begonnen als student? Toen we onze eerste hit hadden, kon ik de eerste maanden niet meer normaal de stad in. Ik hoefde nergens te betalen. Heel bizar, maar ik ben er als mens nooit door veranderd."

Nederland
In 1982 verhuisde Green samen met vijf bandleden en twee van het management naar Nederland. In de daaropvolgende jaren bleef de band het goed doen. Eind jaren '90 viel de band uit elkaar, maar Reality keerde in 2010 terug met naast Green veel nieuwe gezichten. Zoals zijn echtgenote Lizzy Lamers-Green. Kaarten zijn te koop via de website www.de-pas.nl.

Jamaica
Op korte termijn gaat hij ook terug naar Jamaica. "Op een prachtige plek heeft een goede vriend van me een prachtig complex. Het is de bedoeling dat we er vijf optredens gaan geven. Daar kijk ik naar uit."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant