Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg

Stap dichterbij Q-koortsvaccin; zoektocht naar vrijwilligers

Algemeen 282 keer gelezen

OSS | De ontwikkeling van een nieuw Q-koortsvaccin is weer een stapje dichterbij. Het bloed van inwoners van Herpen dat in 2015 voor onderzoek naar Amerika ging, is succesvol geanalyseerd. Nu is het tijd voor de volgende stap.

Innatoss, het onderzoekslab uit Oss dat werkt aan dit vaccin, zoekt voor de volgende fase mensen die in 2011 zijn gevaccineerd en bloed willen afstaan. Dit bloed is nodig om te zien of het nieuwe vaccin dezelfde afweerreactie heeft als het huidige vaccin dat in Australië geregistreerd staat. Het onderzoek naar het nieuwe Q-koortsvaccin wordt gefinancierd door de Amerikaanse overheid. Alhoewel er dus in Australië een geregistreerd Q-koorts vaccin is, wordt dit vanwege de nare bijwerkingen niet in Europa en Amerika op de markt gebracht.

Oproep voor vrijwilligers
Vrijwilligers die meedoen aan het onderzoek wordt gevraagd om maximaal zes keer bloed af te staan in twee jaar. Dit is nodig om te zien of het vaccin dezelfde afweerreactie heeft als het huidige vaccin en dus even goed werkt. Na verwachting zal Innatoss halverwege 2018 een duidelijk beeld hebben over de werking van het vaccin. Daarna zal het ongeveer nog drie jaar duren voordat het vaccin op de markt gebracht wordt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant