Lisa van Veghel op Sint-Maarten.
Lisa van Veghel op Sint-Maarten.

Geffense Lisa op Sint-Maarten: 'Alles begon te trillen en klapperen'

Algemeen 1.624 keer gelezen

POINTE BLANCHE | Lisa van Veghel (27) woont samen met haar vriend Roy van Zutphen (uit Veghel) op Sint-Maarten en maakte daar onlangs Hurricane Irma mee. De van oorsprong Geffense vertelt tegenover Weekblad Regio Oss wat er tijdens de orkaan gebeurde en hoe het nu verder moet op het eiland in de Caraïbische Zee. "Wat je na de orkaan ziet, is niet te beschrijven. Het voelt alsof je in een film bent beland. Alle bomen liggen om, dakplaten slingeren rond, stukken hout met schroeven zijn afgebroken en slingeren rond enzovoort. Er is nog geen besef van hoeveel schade er daadwerkelijk om ons heen is."

De naam Hurricane Irma van de categorie 5 zorgde voor veel stress en spanning. "Deze naam zullen wij niet meer vergeten. Wat stond ons te wachten en hoe erg zou het worden? Om 2.30 uur werden we wakker van het getik van onze hurricane shutter aan de slaapkamerzijde. Het was begonnen, echt begonnen. Nauwkeurig hielden we in de gaten welk tijdstip de grootste knallen zouden gaan vallen. We hadden nog elektriciteit die het overigens best lang vol hield. De spanning ging omhoog, mijn hart zat in mijn keel en ik had extreme buikpijn. Wanneer we voelden dat de druk hoger werd in ons appartement en in onze oren werd het pas echt spannend. Aan alles konden we voelen dat er iets groots aan zat te komen", aldus Lisa.

Trillen
Ze vervolgt: "Het moment was daar dat alles begon te trillen en klapperen. De ventilator aan het plafond ging op en neer. We hoorden zware dingen vallen en breken overal rondom ons appartement. We wisten niet of het dak het aan het begeven was of dat het appartement boven ons open was gevlogen. Er waren momenten dat we echt dachten dat ons appartement het niet zou redden. Roy en ik bespraken die momenten en besloten om het matras van het bed af te schuiven. Er kwam geen einde aan deze orkaan en minuten leken uren. Na zo'n twee uur was er een complete stilte. Het oog van Irma had Sint-Maarten bereikt. Na ongeveer drie kwartier rust begon deel twee en we maakten ons weer gereed met onze eigengemaakte zandzakken. We probeerde het water af te blokken wat via ons balkon kwam gevallen. Deel twee van Irma was in ons gebied iets minder heftig en daardoor waren we meer gerust. Uiteindelijk werd het wat stiller en besloten we de voordeur open te maken." 

Geluk
Lisa geeft aan dat ze enorm veel geluk heeft gehad. "We zijn er goed vanaf gekomen met alleen een lekkage in het plafond. Mijn auto heeft beperkte schade. De achterruit is eruit geknald, er zitten hier en daar flinke krassen en de zijbumper aan de voorkant is kapot gebroken." In het appartementencomplex in Pointe Blanche waar ze verblijven is er momenteel geen water en elektriciteit. "We moeten zuinig zijn met het eten en water wat we hebben. Onze bovenbuurman werkt voor Gebe. Dit is het bedrijf wat ons voorziet van water en elektriciteit. Hij kan geen antwoord geven op hoe lang het zal duren voordat we weer elektriciteit hebben en het kan zeker een maand duren voordat er water is. Met orkaan Luis in 1995 duurde het zo'n zes maanden voordat deze faciliteiten weer werkten. Nu 22 jaar verder is alles wel beter gebouwd."


Plunderaars
De ravage op Sint-Maarten is enorm. "Containers liggen om, auto's en trucks liggen op zijn kop, deuren en shutters liggen eruit: er is sprake van een chaos. Sommige warehouses waren open gevlogen waardoor mensen begonnen te plunderen. De mariniers doen hier goed werk om de straten leeg te houden met blokkades en checkpoints." Vanuit Nederland is er een grote actie opgezet om onder andere geld op te halen voor de inwoners van Sint-Maarten. "We horen dat er veel hulpgoederen naar Sint-Maarten zijn gekomen met eten en drinken voor iedereen. In Pointe Blanche is er echter nog niets gebracht en ook geen radionieuws geweest over waar de voedselpunten zijn. We gaan ervan uit dat dit snel gaat komen voor iedereen. Hopelijk zien we snel vooruitgang op het eiland." Er is volgens Lisa behoefte aan water, eten maar ook aan verzorgingsproducten, bouwmaterialen en elektriciteit. "Maar ook aan geschoolde mensen. De mensen hier zijn vaak koppig, maar als je daar doorheen prikt zit het hart bij iedereen op de juiste plek en zijn ze je uiteindelijk dankbaar wanneer je hen iets leert." Lisa en Roy hebben in en in de buurt van 'hun' Tamarind Hotel goed contact met vrienden en buren. "We helpen elkaar allemaal waar we kunnen. Het is gezellig onderling, maar er komt ook veel verdriet naar boven. Er zijn vrienden al hun spullen kwijt, zoals hun bedrijven en persoonlijke bezittingen."

Actie
Vanuit Nederland heeft haar zus Nadine -woonachtig in Geffen- een actie opgezet. Ze kreeg van veel mensen de vraag of ze iets konden doen. Door geld te storten op rekeningnummer NL52 RABO 0132 8087 06 worden Lisa en Roy geholpen, maar ook de mensen om hen heen die het hard nodig hebben. Nadine: "Roy werkt in de haven, maar daar is niets van over. Lisa verdiende haar geld bij een reclamebureau, maar heeft nu en waarschijnlijk de komende tijd ook geen inkomsten. Ze helpen in hun appartement andere mensen die geen dak boven hun hoofd meer hebben. Om ze toch van geld te voorzien, hebben we de actie 'Steun Lisa en Roy' opgericht. Op Facebook plaatsen we foto's van de ravage op Sint-Maarten. Als Lisa en Roy stroom en verbinding hebben, publiceren ze foto's van de wederopbouw van het eiland. We vinden het belangrijk om te laten zien wat er met het geld gebeurt. We zijn blij met de vele steunbetuigingen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant