Mark van de Veerdonk. (Foto: Jaap Reedijk)
Mark van de Veerdonk. (Foto: Jaap Reedijk)

'Een show voor iemand met het iq van een grondeekhoorn tot een winnaar van de Nobelprijs'

Algemeen 629 keer gelezen

OSS | Waar de titel 'Kaaskleum' voor staat? "Degene die me dat na de voorstelling kan vertellen, krijgt een biertje van me", zegt Mark van de Veerdonk lachend. De Slabroekse cabaretier staat zaterdag 23 en zondag 24 september in theater De Lievekamp. "Ik vind dat de show wel degelijk ergens over gaat. Maar of er een boodschap inzit? Daarvoor gaan mensen maar naar de supermarkt."

door Leon Voskamp

Van de Veerdonk wordt door personeel van De Lievekamp de 'huiscabaretier' genoemd. Hij staat sinds 1998 met zijn tiende show (die hij meerdere keren speelde) in het Osse theater, maar staat er ook regelmatig voor andere klussen. "Ik ben blij dat het theaterseizoen weer van start is gegaan. Ik ben nu weer een aantal weken bezig en zit er weer lekker in. Daar waar ik vroeger twee minuten nodig had om alles te onthouden, is dat nu op 58-jarige leeftijd wel iets langer geworden. Oss is voor mij een bijzondere plek, ik kom er graag." Van de Veerdonk woont dichtbij de gemeente Oss, maar heeft ook een 'schrijfhuis' in Ravenstein. "Waarom ik dit huis heb gekocht? Ik dreigde een workaholic te worden en ben altijd bezig met het verzinnen van grappen. Het knettert in mijn kop als ik werk, ik blijf nieuwe grappen verzinnen. In Ravenstein kan ik de deur achter me dichttrekken."

Druk schema
Van de Veerdonk noemt zichzelf de meest onbekende bekende cabaretier van Nederland. "Ik zit niet aan tafel bij De Wereld Draait Door en ben niet gevraagd voor Expeditie Robinson of andere televisieprogramma's. Wel treed ik zo'n 140 keer per jaar op en daarnaast doe ik diverse dingen. Druk, maar leuk om te doen. Een spannend leven is het echter niet, eigenlijk ben je als cabaretier best eenzaam. Het is onderweg met technicus Bart Reijnders (Oss) gezellig, maar verder is het toch veelal hetzelfde: de kleedkamer, het podium en weer op weg naar huis." Veel van zijn optredens vinden plaats in Brabant, maar ook in bijvoorbeeld Friesland is hij populair. "Ach, die Friezen zijn net Brabanders, je verstaat ze alleen niet. Vroeger heb ik wel een poging gedaan om landelijk door te breken, maar ik ben een bekende Brabander geworden. Daar heb ik geen enkel probleem mee. En als ik buiten de provincie op het podium sta, is het overigens wel bijna altijd uitverkocht."

Had ik maar?
In 'Kaaskleum' gaat het vooral over de vraag 'had ik maar?'. "Ik erger me aan die vraag. Ik probeer het ver van me weg te houden. Ik kijk liever terug op dingen die ik wel heb gedaan dan de dingen die ik niet heb gedaan. Of in mijn voorstelling een boodschap zit? Het is aan mensen zelf of ze er dingen uit willen pikken. Het is in ieder geval een show vol met flauwekul en voor iedereen geschikt; voor iemand met het iq van een grondeekhoorn tot een winnaar van de Nobelprijs."
De agenda van Van de Veerdonk is goed gevuld. Hij richt zich op zijn huidige show en allerlei andere werkzaamheden, maar weet één ding zeker: er komt zeker een nieuwe show. "Toen ik een jaar of 48 was, wilde ik op mijn 55ste stoppen. Ik gruwelde namelijk van oude cabaretiers. Maar nu ben ik 58 jaar en heb er nog geen genoeg van. De inspiratie blijft komen. Al ga ik dit niet tot mijn 70ste doen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant