(Foto: Facebook Stop Mestfabriek Oss)
(Foto: Facebook Stop Mestfabriek Oss)

Gemeente Oss bevestigt: geheime vergadering ging over beleid mestfabriek

Algemeen 1.214 keer gelezen

OSS | De gemeenteraad kwam woensdagavond bijeen voor een geheime vergadering. Vandaag heeft de gemeente bevestigd dat het voorbereidingsbesluit Bedrijventerreinen 2017 op het programma stond. 

De gemeenteraad kan een voorbereidingsbesluit nemen om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen. Daarmee kunnen omgevingsvergunningen voor bouwen worden aangehouden, ook al passen deze in het geldende bestemmingsplan. In het voorbereidingsbesluit bepaalt de raad voor welk gebied het besluit geldt en op welke dag het besluit in werking treedt. Een voorbereidingsbesluit blijft één jaar geldig. De gemeenteraad moet in die periode een nieuw ontwerpbestemmingsplan ter inzage leggen. 

Mestverwerkingsfabriek
De milieuaanvraag bij de provincie voor een mestverwerkingsfabriek op bedrijventerrein Elzenburg heeft voor veel onrust gezorgd. Daarom heeft de gemeenteraad eerder al besloten dat plannen voor grootschalige mestverwerking op Elzenburg alleen doorgaan als er voldoende waarborgen zijn voor gezondheid, geur en verkeer. De rechter heeft de gemeente in het gelijk gesteld in deze kritiek op de vergunning van de provincie. Het is bij de gemeente bekend dat een nieuwe aanvraag in voorbereiding is. De gemeenteraad heeft het voorbereidingsbesluit genomen om beleid op te stellen voor mestverwerking op bedrijventerreinen in de gemeente Oss. De raad wil zo voorkomen dat een nieuwe aanvraag voor mestverwerkingsbedrijven in behandeling moet worden genomen voordat het beleid is opgesteld en in een (ontwerp)bestemmingsplan is vastgelegd. 

Besloten vergadering
Er is gekozen voor een besloten raadsvergadering omdat er tijd zit tussen het nemen van het besluit en de publicatie. Het moment van publicatie bepaalt wanneer het voorbereidingsbesluit in werking treedt. Dat staat in de wet. Komt er vóór de publicatie nog een aanvraag voor een ongewenste ontwikkeling binnen, dan geldt het huidige bestemmingsplan. Dat risico wil de gemeenteraad voorkomen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant