Kevin van den Elzen. (Foto: Vinney Dawson)
Kevin van den Elzen. (Foto: Vinney Dawson)

Jazztopper met Osse roots: 'Heel speciaal om terug te keren in Oss'

Algemeen 523 keer gelezen

OSS | Kevin van den Elzen (25) woont sinds twee jaar in Los Angeles en timmert daar hard aan de weg in de muziekwereld. De uit Oss afkomstige drummer rondde dit jaar zijn Masterstudie aan de USC Thornton School of Music af en wil in Amerika bekender worden in de jazzscene. Daarnaast speelt hij in Nederland nog regelmatig met de door hem in 2013 opgerichte Dutch Concert Big Band. Zoals vrijdag 27 oktober in theater De Lievekamp. "Het is voor mij heel speciaal om terug te keren in het theater waar ik als broekie van 8 jaar voor het eerst op een groot podium stond."

door Leon Voskamp

Van den Elzen groeide op met muziek. Zijn vader speelde in een coverband en dweilkapel en thuis stond er een drumstel. De jonge Kevin vond het drumstel wel interessant en bleek talent te hebben. Hij schreef zich in voor muziekles bij Muzelinck en op 8-jarige leeftijd werd hij gevraagd om naar Stadsharmonie KVA te komen. Hij ging ook privélessen volgen bij stadsgenoot Egbert van Gruythuyzen, een bekendheid in de jazzwereld. "Waar mijn liefde voor jazz vandaan komt? Toen ik een opname van Buddy Rich hoorde, viel ik bijna van mijn stoel, zo mooi vond ik het. Mijn vader luisterde vaak naar Frank Sinatra en Dean Martin, ook prachtig. Ik genoot van jazz en van muziek van onder andere bigbands. Als kind ben ik naast de lessen thuis veel uit gaan proberen. Toen ik 13 jaar was, wist ik al dat ik later professioneel muzikant wilde worden."

Conservatorium
Na zijn middelbare school (en met ervaring bij diverse bigbands in de regio op zak) koos hij voor het Conservatorium van Amsterdam. "Ik wilde graag les volgen van Martijn Vink en Marcel Serierse. Tijdens mijn studie heb ik ontzettend veel geleerd. Ook leerde ik in mijn studietijd mijn Amerikaanse held Jeff Hamilton kennen. Een half jaar na mijn afstuderen had ik weer contact met hem toen hij naar Nederland kwam voor optredens samen met Trijntje Oosterhuis. Ik heb een tijd met hem gesproken en hij nodigde me uit om naar het Concertgebouw te komen. Tijdens de soundcheck voor een optreden mocht ik van hem even plaatsnemen in de band. Dat vond ik zo gaaf, dat ik ook naar Los Angeles wilde." Al snel had hij zijn aanvraag voor een school in LA getypt en kort daarna werd hij aangenomen. In 2015 verhuisde hij naar Amerika, waar hij les kreeg van zijn andere held Peter Erskine. "Vier maanden geleden ben ik afgestudeerd. Wat nu? Ik ben nog niet klaar in LA, sterker nog, ik ben pas net begonnen."

Tour
Met een aantal vrienden uit Amerika is hij nu in Nederland voor een korte tour. Ook heeft hij tijd om te spelen met de Dutch Concert Big Band. "Als ik in Nederland ben, drum ik mee. Het is voor mij bijzonder om terug te keren in theater De Lievekamp. Ik ben er lange tijd niet meer geweest, maar het was altijd mijn wens om hier met een concert te staan. Het wordt een speciale avond met veel bekenden in de Grote Zaal."

Kaartverkoop
Toegangskaarten (à 19,50/ 16,50 euro) kunnen worden gereserveerd via de Theaterkassa -(0412) 64 89 22- of via www.lievekamp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant