Evert van Tuijl bij R44.
Evert van Tuijl bij R44. Foto: Leon Voskamp

Bijzondere producten R44

Centrum 1.781 keer gelezen

OSS | R44 is sinds deze maand een aanwinst in het Osse centrum. De winkel aan het Walplein 8 is voortgekomen uit de stichting R44, waarbij mensen zonder werk worden klaargestoomd voor een betaalde baan. Evert van Tuijl, één van de initiatiefnemers: "We hebben in de stad een kleine winkel met leuke en bijzondere producten. Beleving speelt een belangrijke rol."


door Leon Voskamp


R44 ging eerder dit jaar van start in de Rossinistraat 44 in Oss. Bij het bedrijf zijn momenteel zo'n dertig mensen actief die werkloos zijn en moeite hebben met het vinden van een nieuwe baan. "Dat ze nog geen werk hebben, komt door verschillende oorzaken die buiten hun talenten liggen. Bij R44 bekijken we hoe vitaal iemand is, waar de affiniteit ligt en wat de talenten zijn. We weten dan wat er in het vat zit en dat verhoogt de kans van slagen", aldus Van Tuijl. Bij het leerwerkbedrijf kunnen werkzoekenden ervaring opdoen. "Dat kan op diverse vlakken zijn. Van werken op een creatieve afdeling, in het magazijn, de transport, in de ICT tot secretariële werkzaamheden: ze kunnen de kant op die bij ze past."


A-locatie
R44 is een stichting en krijgt onder andere subsidie van de gemeente Oss. Ook zijn er dit jaar al meerdere werknemers doorgestroomd naar een betaalde baan en dat levert R44 een vergoeding op. De derde inkomstenbron is het onderdeel van de spullen die worden gemaakt in de Rossinistraat. De mooiste spullen gaan naar het winkelpand aan het Walplein, andere artikelen zijn voor de sale die regelmatig in de Rossinistraat wordt gehouden. "We hadden al snel het idee voor een winkel, maar we wilden wachten op een A-locatie in het centrum. Hier zitten we op een prachtige plek en we zoeken de samenwerking met andere ondernemers. Er wordt momenteel door het centrummanagement een vintage route uitgestippeld waarvan R44 ook deel uitmaakt."


Aanbod
Het aanbod in de winkel is heel divers. Vrijwel alles is zelfgemaakt. Zo is er onlangs een fiets verkocht die volledig is opgebouwd uit allerlei losse onderdelen. De kettingkast was bijvoorbeeld van spijkerstof. Maar in de winkel zijn er nog meer leuke voorbeelden, zoals sieraden gemaakt van binnenband of tassen van leer. Er is ook een duidelijke link met Oss. Deze merchandise-lijn loopt goed. Sommige producten zijn al snel uitverkocht en worden bijgemaakt. "Van tweedehands spullen worden deze leuke artikelen gemaakt. We zijn voorstander van het hergebruiken van spullen", aldus Kenan Kop, manager in de winkel. Het geld dat wordt verdiend in de winkel, wordt weer in de stichting gestopt.


Toekomst
R44 wil in de toekomst groeien. Van Tuijl: "We hebben nu dertig plaatsen, maar we willen dit uitbreiden naar vijftig. Eigenlijk zijn we een beetje het slachtoffer geworden van ons eigen succes. Er stromen namelijk regelmatig mensen door naar een betaalde baan. Onder andere met de gemeente Oss is er vaak contact over instromers. We willen meer mensen de kans geven om via ons de arbeidsmarkt op te gaan."


Informatie
Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/R44leerwerkbedrijf of de website www.r44.nl. Bellen kan naar naar (0412) 76 35 25.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant