(Foto: Facebook Stop Mestfabriek Oss)
(Foto: Facebook Stop Mestfabriek Oss)

'De mestfabriek hoort niet bij een uitbreidende woonwijk'

Algemeen 1.396 keer gelezen

OSS | Meerdere politieke partijen in de gemeente Oss zijn fel tegen de aangenomen motie van Provinciale Staten betreffende het verlenen van een vergunning voor een mestfabriek in Oss.

"Daarmee gaan de Staten lijnrecht in tegen een unaniem besluit van de gemeenteraad en de mening van het overgrote deel van de inwoners van Oss. De SP Oss neemt hier nadrukkelijk afstand van. Het verzet tegen de plaatsing van een mestfabriek gaat gewoon door", laat fractievoorzitter Jan Zoll weten. "De nieuwe mestfabriek zou een omvang moeten krijgen die nieuw is voor Europa. De risico's die de inwoners van Oss lopen, zijn niet bekend. Daarnaast is de beoogde plek zo dicht bij woonwijken in Oss, dat plaatsing van dergelijk zware industrie ridicuul is." Bij de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering zal de SP het voorstel indienen waarin de gemeenteraad zich nogmaals uitspreekt tegen de plaatsing van de mestfabriek en tegen het besluit van Provinciale Staten. 

GroenLinks
GroenLinks Oss vindt het onbegrijpelijk dat veel partijen voor de motie van de VVD stemden. "VVD, CDA, SP, D66, PvdA, CU/SGP, Lokaal Brabant en 50+ steunden de motie. Hieruit blijkt dat de provinciale fracties geen eenheid vormen met de lokale fracties. Een paar weken geleden nam de gemeente Oss nog een unaniem besluit dat zij voorlopig geen grote mestverwerkers toe zouden staan op het bedrijventerrein Elzenburg", aldus fractievoorzitter Dolf Warris. "Zo zou de gemeente in staat zijn harde eisen te stellen aan de installatie van een mega mestfabriek, wanneer die toch gebouwd zou gaan worden. De Provinciale Staten waren hier helaas niet van onder de indruk en proberen nu de regie terug te pakken. Het is belangrijk om hier nog een keer uitgebreid met zijn allen over te praten. Om heel duidelijk te laten horen dat de mestfabriek niet thuishoort zo dicht bij een zich nog steeds uitbreidende woonwijk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant