Afbeelding

Koninklijke onderscheiding voor Wiebe Olijve

Algemeen 754 keer gelezen

OSS | Wiebe Olijve ontving maandag uit handen van burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw.

Olijve is in 1972 als biochemicus in dienst gekomen bij het voormalige farmaceutische bedrijf Organon. Hij heeft hier in uiteenlopende functies gewerkt. Tot aan zijn pensionering is hij werkzaam geweest bij Schering-Plough. Olijve stond aan de wieg van een aantal wetenschappelijke doorbraken op het gebied van biotechnologie. Zo heeft hij bijgedragen aan ontwikkelingen en vernieuwingen op het gebied van fertiliteitsproblemen. Hij was direct betrokken bij de ontwikkeling van het geneesmiddel Puregon dat wereldwijd wordt voorgeschreven ter behandeling van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Daarnaast heeft hij een cruciale bijdrage geleverd aan de door ontwikkeling van immunotherapie pembrolizumab, bekend als het medicijn Keytruda dat gebruikt wordt voor de behandeling van bepaalde soorten kanker zoals uitgezaaide vormen van huid-, long- en blaaskanker.
Olijve was ook actief als buitengewoon hoogleraar toegepaste Biologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij probeerde jonge studenten en promovendi kennis te laten maken met allerlei aspecten van medicijnontwikkeling. Ook heeft hij een nieuwe vorm van onderwijs geïntroduceerd waarbij gastcolleges door het bedrijfsleven werden gegeven met als doel om inzicht te krijgen in het proces van medicijn ontwikkeling. 

Pivot Park
Ook was hij een van de medeoprichters en algemeen directeur van BioNovium op het Pivot Park in Oss. Na de sluiting van de afdeling Research en Development van MSD, heeft Olijve na zijn pensioen het bedrijf opgezet omdat het ontslag van zijn oud-collega's hem aan het hart ging. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid van 6 tot 50 medewerkers. Hij is nog steeds lid van diverse wetenschappelijke- en adviesraden. Ook is hij jarenlang vrijwilliger geweest bij de gereformeerde kerk in 's-Hertogenbosch. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant