De Osse bibliotheek.
De Osse bibliotheek.

Opening Taalhuis: in strijd tegen laaggeletterdheid

Algemeen 550 keer gelezen

OSS | Wethouder Kees van Geffen opent op dinsdag 28 november het Taalhuis Oss in de Bibliotheek Oss. Het doel van het Taalhuis Oss is een gezamenlijke aanpak van laaggeletterdheid, zodat alle inwoners naar vermogen kunnen meedoen. Tijdens de opening is er een fototentoonstelling over wat taal voor iemand kan betekenen.

In Nederland zijn 2,5 miljoen laaggeletterden: een op de vijf volwassenen. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Met een beroepsbevolking van 56.000 burgers telt de gemeente Oss tussen de 6.300 en 8.100 laaggeletterden, ongeveer 12 procent. Bovendien neemt het aantal laaggeletterden toe door vergrijzing, door toestroom van inburgeraars en doordat er nog steeds jongeren met onvoldoende taalvaardigheden van school komen. Kees van Geffen, wethouder Onderwijs: "De gemeente Oss wil samen met haar partners de schouders zetten onder de aanpak van laaggeletterdheid. In het Taalhuis Oss komen de verschillende initiatieven in de gemeente Oss samen. Om er voor te zorgen dat inwoners beter worden in taal, rekenen en in het werken op de computer."

Het Taalhuis Oss
Het Taalhuis Oss is een centrale ontmoetingsplek in de Bibliotheek Oss, waar iedereen terecht kan met vragen over taal en andere basisvaardigheden. Een coördinatiepunt voor de aanpak van laaggeletterdheid in Oss. Vanuit het Taalhuis worden taalpunten in wijken en kernen ondersteund. De bibliotheek is een logische plek voor een Taalhuis omdat er van oudsher gewerkt wordt aan leesbevordering en taal. Het sluit goed aan op wat al aanwezig is in de bibliotheek. Er zijn (digitale) werkplekken, informatieve folders, oefenprogramma's zoals oefenen.nl en er zijn speciale makkelijk te lezen boeken. In het Taalhuis zijn getrainde vrijwilligers onder leiding van een taalcoördinator aanwezig voor hulp.

Fototentoonstelling
Tijdens de opening van het Taalhuis wordt ook een fototentoonstelling geopend voor de ingang van het gemeentehuis om aan te geven wat taal voor iemand kan betekenen. De tentoonstelling bestaat uit zes levensgrote billboards met daarop persoonlijke brieven van mensen over hun ervaring met laaggeletterdheid. Ook wethouder Van Geffen schreef een eigen verhaal over taal, dat op één van de billboards is te lezen. De fototentoonstelling blijft tot midden december staan.
Gemeente Oss, Stichting Lezen & Schrijven, Bibliotheek Oss, ONS welzijn en ROC de Leijgraaf zijn kernpartners van het Taalnetwerk Oss.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant