Sinterklaas in het Osse centrum. (Archieffoto: Hans van der Poel)
Sinterklaas in het Osse centrum. (Archieffoto: Hans van der Poel)

'Het wordt een groot en leuk Sinterklaasfeest in Oss'

Algemeen 1.367 keer gelezen

OSS | Sinterklaas kwam afgelopen week per boot aan in Nederland en heeft een druk schema. Komende zaterdag reist hij per pakjesboot met zijn Zwarte Pieten af naar Oss. Rond 13.00 uur komt de pakjesboot aan bij de achterkant van Dome-X aan de Kanaalstraat.

Voordat de goedheiligman arriveert, is Peter van Aar om 12.30 uur aanwezig om liedjes met de kinderen te zingen. Ieder jaar is het weer een drukte van jewelste merkt Jan van Leest van het Sinterklaascomité. "De laatste jaren is het echt ontzettend druk en gezellig bij de haven in Oss. Ook dit jaar verwachten we weer dat vele honderden kinderen en hun ouders of opa's en oma's Sinterklaas welkom komen heten." Als Sinterklaas zijn stappen op Osse bodem heeft gezet, zet hij zijn tocht verder per huifkar. De eindbestemming is het parkeerterrein aan de Wal in het Osse centrum. "Voor kinderen zijn er drie huifkarren en ze kunnen achter Sinterklaas meerijden naar de stad."

Zwarte Pieten
Dit jaar ontbreken uiteraard de Zwarte Pieten niet. Ondanks de landelijke discussie in Oss dus geen aanpassingen. "Nee, in Oss is Zwarte Piet een jaar of tien geleden al gerestyled. Zo is Zwarte Piet niet pikzwart meer, maar donkerbruin. Ook zijn we afgestapt van de oorbellen en felrode lippen. Ik ben eigenlijk klaar met de discussie, we gaan in Oss lekker door met wat we al jaren doen. Het is een groot kinderfeest, dat moet altijd centraal blijven staan." Nieuw dit jaar is dat er twee glutenpieten meelopen. Ze delen glutenvrije pepernoten uit aan kinderen.

Centrum
Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten komen rond 14.00 uur in het centrum aan. Ook op de Wal is Peter van Aar aanwezig met zijn band. "Deze intocht is een traditie en al tijdens de tocht naar de stad toe merken we dat het druk is. Het wordt zelfs al jaren steeds drukker. Hoe dat komt? De route is al jaren hetzelfde en dat zorgt voor herkenning. Eenmaal aangekomen in de stad zal het weer een gezellig gekkenhuis worden." Naast onder andere muziek is er meer vermaak voor kinderen. Zo krijgen ze ballonnen. "Al met al wordt het een groot en leuk Sinterklaasfeest."

Pietenspektakel
Het wordt een dag later -zondag 26 november- ook druk in het Osse centrum. Dan is het vanaf 12.30 uur weer tijd voor het Pietenspektakel. Honderd Zwarte Pieten verdelen zich over de stad en voeren allerlei activiteiten uit met kinderen. "Van klimmen tot dansen; er is van alles te doen", aldus Van Leest. Kinderen die aan spelletjes meedoen, krijgen een Pietendiploma.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant