Tony Bettonviel in haar kraam aan de Walstraat.
Tony Bettonviel in haar kraam aan de Walstraat. Foto: Manon Bimbergen

Familie Bettonviel bezorgt Oss al 50 jaar oliebollen

Zakelijk 2.884 keer gelezen

OSS | Vijftig jaar geleden begonnen de ouders van Tonny Bettonviel een oliebollenkraam aan de Spoorlaan in Oss. Inmiddels is de kraam van de familie niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de Walstraat.

door Manon Bimbergen

Vader Michael kocht vijftig jaar geleden samen met zijn vrouw Annie een oliebollenkraam. Prompt moesten ze oliebollen leren maken. "Mijn vader zou eigenlijk les krijgen van de man van wie hij de kraam had gekocht, alleen haakte die af. Toen moest hij zelf oliebollen leren maken. Dat was in het begin wel moeilijk'', lacht Tonny. Zelf staat ze sinds 2002 achter de oliebollenkraam.

Mooi vak
"Dat was ongeveer toen mijn moeder 65 jaar werd en besloot een stapje terug te doen. Wat inhield dat ze een klein beetje gas terugnam want ze bleef het werk graag doen. Dat is het mooie aan het vak. Je kunt er niet zomaar meestoppen. Ik haal er energie uit; vind het contact met de mensen leuk en fijn om buiten te zijn. Kan me niet voorstellen binnen te zitten op kantoor."

Opstapje
Al vanaf kleins af aan hielp Tonny haar ouders mee, al kwam ze niet boven de toonbank uit. "Ik ben er als kind ingegroeid. Stond vroeger op een opstapje achter de toonbank mee te helpen. In het begin met afrekenen en vanaf een jaar of tien mocht ik oliebollen bakken."

Geheim van de chef
Door de jaren heen is er weinig veranderd vindt Tonny, die de kraam merendeels alleen bemand. "De oliebollen zijn nog altijd volgens hetzelfde recept gemaakt. Er is niks aan aangepast." Over de bereidingswijze van de oliebollen laat ze niets los. "Dat is het geheim van de chef'', vertelt ze met een knipoog. "We zijn in al die jaren enkel van wagen veranderd en ik ben wat ouder en wat verstandiger geworden, als het goed is."

Nutella
Wel is er een kleine wisseling geweest in het aanbod naast de vertrouwde lekkernijen als appelbollen, krentenbollen en natuurlijk de oliebollen. "De jeugd verandert constant. Oliebollen met Nutella zijn nu een echte hype."

Trots
Tonny is trots op het bereiken van de mijlpaal. "Ik vind het een prestatie van onze familie om zolang als ondernemer te bestaan. Als mensen terug blijven komen, betekent het dat je iets goed doet. We hebben het niet altijd makkelijk gehad, en nu is het ook een moeilijke tijd net als in de jaren '70. Hoe ik tegen de toekomst aankijk? Geen idee, kan geen koffiedik kijken. Ik doe gewoon mijn ding."

Belevenis
Ze vervolgt: "Ik hoop dat mensen achter hun computer vandaan komen en meer naar de binnenstad komen zoals vroeger het geval was. Om een frisse neus te halen en te genieten van de belevenis van het Osse centrum met de lichtjes en sfeer zoals ik doe", zegt Tonny. Ze wenst al haar vaste klanten alvast fijne feestdagen toe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant