Afbeelding

'Hoe zorg je nu voor de juiste wijn tijdens de kerstdagen?'

Zakelijk 407 keer gelezen

'De feestdagen komen er weer aan. Kerst is met uitstek de tijd van eten en drinken. Maar hoe zorg je nu voor de juiste wijn met Kerst? Caves Hubert Zeegers geeft tips die helpen bij het kiezen van de juiste wijn. De regel; witte wijn drink je bij vis en rode wijn bij rood vlees is bij de meeste mensen bekend, maar gaat niet altijd op. Het juist combineren van wijnen en spijzen is van veel dingen afhankelijk, zoals de zoetheid van een gerecht, zout, zuur en kruiden.

Pittige gerechten zijn uitstekend te combineren met wijnen die wat suiker bevatten. Suiker tempert pittigheid en zorgt voor een mooie balans. Een wijn met veel alcohol of veel tannine geeft het gerecht nog meer pit. Combineer gerechten en wijnen die vergelijkbare smaken en texturen hebben. Bijvoorbeeld het combineren van botersaus met Chardonnay. Beiden hebben iets boterachtigs, waardoor ze elkaar versterken. Wijnen die veel zuur of tannine hebben (Sauvignon Blanc) zijn goed te combineren met (gebakken) vet voedsel. Zure wijnen brengen vettige gerechten in evenwicht. Zure wijnen en romige sauzen gaan niet zo goed samen en kun je beter voorkomen.

Zoet met zout
Zoete wijnen combineren met zoute gerechten kan een heerlijk combinatie opleveren. Door het combineren van zoet en zout maak je de zoete wijn minder zoet en fruitig en zorg je ervoor dat het eten minder zout (meer hartig) wordt. Zoet gaat zout dus tegen en andersom. Smaak is persoonlijk en het is dan ook aan jezelf om te ontdekken welke combinaties van wijn en spijs je goed bevallen. Uiteindelijk is regel nummer 1 dat je drinkt wat je lekker vindt. Geen enkele wijn-spijs combinatie zal lukken als je niet geniet van wat er in je glas zit. Tot snel,'

Jurgen en Silvia, 
Caves Hubert Zeegers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant