De worstenmakers van Hartog poseren voor de foto. (Foto uit 1916, collectie Stadsarchief Oss)
De worstenmakers van Hartog poseren voor de foto. (Foto uit 1916, collectie Stadsarchief Oss)

Tentoonstelling 'Of je worst lust!' in Stadsarchief

Algemeen 856 keer gelezen

OSS | Oss zit verstopt in één van Nederlands bekendste merken: de Engelse 'ox' in Unox laat zien waar het ooit allemaal begon. Oss en de vleesverwerkende industrie hebben een verleden met elkaar, een geschiedenis die meer dan 140 jaar teruggaat. Niet alleen Unox, maar legio andere bekende merken en uiteenlopende producten zouden niet bestaan zonder de vleesverwerkende bedrijven van Oss.

Het begon met de slachterijen, die concurrenten Hartog en Zwanenberg naast elkaar langs het Osse spoor bouwden. De concurrentie tussen hen was groot. Werkte je bij Zwanenberg, dan ging je niet om met iemand van Hartog. Zelfs nog in de jaren zestig baarde een huwelijk tussen medewerkers van beide bedrijven zoveel opzien dat de lokale krant er een artikel aan wijdde. Het smalle steegje dat de fabrieksterreinen van elkaar scheidde, kreeg in de volksmond dan ook een toepasselijke bijnaam: het concurrentiestraatje.

UVG
Door diverse fusies en overnames kwamen beide vleesfabrieken uiteindelijk in handen van de Unilever Vleesgroep (UVG), als onderdeel van de bekende multinational. Over het concurrentiestraatje kwam een brug. Dit was niet het einde van het verhaal; ook recent waren er ontwikkelingen in de Osse vleesindustrie.

Tentoonstelling
Het Stadsarchief Oss aan de Raadhuislaan 10 toont van 16 januari tot en met 18 maart de geschiedenis van Oss als 'vleesstad'. In de kleinschalige tentoonstelling 'Of je worst lust!' zijn foto's en historische objecten uit de collectie van Museum Jan Cunen te zien. Aan de balie van het Stadsarchief is een gratis tentoonstellingsboekje verkrijgbaar.

Een reclamefoto voor de rookworst van Zwanenberg, 1955. Collectie Stadsarchief Oss.
Nadat Hartog en Zwanenberg samenkwamen in de Unilever Vleesgroep werd ook het befaamde ‘concurrentiestraatje’ overbrugd, zoals te zien is op deze foto uit de jaren 70. Fotograaf: Paul van der Werff. Collectie Stadsarchief Oss.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant