Burgemeester Wobine Buijs zet haar handtekening onder het toeziend oog van Herman Klitsie.
Burgemeester Wobine Buijs zet haar handtekening onder het toeziend oog van Herman Klitsie.

Voedselbank Oss staat voor jaar vol uitdagingen

Algemeen 794 keer gelezen

OSS | De Voedselbank voor Oss en Omgeving lanceerde vrijdag 12 januari tijdens de Nieuwsjaarsbijeenkomst haar campagne Club van 100. Doel van de actie is het werven van honderd Ossenaren die jaarlijks honderd euro doneren. Daarnaast blikte de organisatie vooruit op het komende jaar. Één vol uitdagingen.

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans zette als eerste lid haar handtekening onder een symbolische cheque tijdens de Nieuwjaarsreceptie. In haar toespraak noemde ze de Voedselbank 'een belangrijk fundament voor Oss'. De burgemeester werd ingeleid door haar voorganger Herman Klitsie, die sinds vorig jaar in het Comité van Aanbeveling van de organisatie zetelt.

Uitdagingen
Voorzitter van de Voedselbank voor Oss en Omgeving, Piet Coolegem, keek tevreden terug op 2017 en blikte vooruit op wat het nieuwe jaar voor de Voedselbank in petto heeft. 2017 was een goed jaar voor de organisatie met als enige smetje het benefietconcert dat niet doorging wegens te weinig animo. "Het is ons vorig jaar gelukt iedereen elke week een mooi voedselpakket mee te geven", sprak Coolegem voor een groep van vijftig belangstellenden. Het komende jaar brengt de organisatie een aantal uitdagingen. Zo wordt de vloer van het pand aan de Rossinistraat in Oss wordt volledig vervangen in maart omdat de huidige marmoleumvloer niet meer voldoet aan de eisen en op termijn een risico is voor de voedselveiligheid. Ook wil de organisatie werken aan haar financiële reserves. Een noodzakelijkheid volgens Coolegem. "De Voedselbank draait op schenkingen en subsidies van de gemeenten Oss en Bernheze. Als de kraan van de laatste wordt dichtgedraaid, wordt het lastig. Dan is mogelijk het einde in zicht, we zijn eerder al bijna door de grond gezakt." Om dat te voorkomen is mede de Club van 100 in het leven geroepen. "Honderd donateurs betekent voor ons 10.000 euro. Een fors bedrag waarmee we onze werkzaamheden kunnen continueren en voedselpakketten kunnen blijven verstrekken." Indien financieel mogelijk heeft de organisatie het plan opgepakt om zonnepanelen op het dak te leggen. De energierekeningen vormen maandelijks een grote kostenpost.

Voedselpakketten 
De club van 100 telt inmiddels veertig leden. De laatste, nummer 100, heeft zich al gemeld. "Peter van Aar van Idee en Concept heeft aangegeven de honderdste te willen zijn. Ik heb er vertrouwen in dat de doelstelling wordt gehaald", zegt Coolegem. De Voedselbank in Oss draait op vijftig vrijwilligers en zorgt wekelijks voor 167 voedselpakketten, afgestemd op het aantal personen dat een huishouden telt. In totaal zijn dat vijfhonderd personen verdeelt over de gemeentes Oss, Bernheze en Landerd. Daarvan zijn er tweehonderd onder de achttien jaar. Gemiddeld zit een gezin één jaar bij de Voedselbank. "Met de pakketten kunnen de gezinnen bijna één week vooruit", zegt Coolegem. "In de pakketten zit van alles; van dagverse groenten en fruit tot brood en blikken soep." Om te laten zien hoe veelzijdig de voedselpakketten zijn, liet kok Dennis Zegers op uitnodiging van de Voedselbank zijn kookkunsten los op het voedselpakket van vorige week. Een breed aanbod van kleine hapjes was het resultaat. Coolegem verwacht dat het aantal gezinnen dat een voedselpakket krijgt in 2018 stabiel blijft ondanks het aantrekken van de economie. Dat komt onder meer door de verruiming van het maximale leefgeld naar 215 euro per maand (was 200 euro) voor een eenpersoonshuishouden. Per gezinslid komt daar 85 euro (was 80 euro) bij. Door het ophogen van de norm komen meer mensen in de gemeenten Oss en Bernheze in aanmerking voor een voedselpakket. Het leefgeld is het bedrag dat een huishouden overhoudt na aftrek van alle vaste lasten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant