Drie veteranen liepen afgelopen maandag met de spelers van FC Oss en N.E.C. het veld op.
Drie veteranen liepen afgelopen maandag met de spelers van FC Oss en N.E.C. het veld op.

Veteranen Platform Oss wil zorgen voor meer begrip

Algemeen 587 keer gelezen

OSS | Het Veteranen Platform Oss is sinds november 2017 actief. Initiatiefnemers Ed Steiger (61) uit Megen, zijn vrouw Linda Zonderwijk en Anne-Marie Boerboom willen meer begrip voor de militairen die op missie zijn geweest. "Het zijn mannen en vrouwen die hun leven in de waagschaal stellen voor vrijheid en vrede."

door Leon Voskamp

Steiger was 39 jaar militair en reisde onder andere in 2004 naar Irak. Volgens de Megenaar is het een beroep met een bijzondere positie. "Zo mogen we van de Nederlandse wet wapens gebruiken zoals mitrailleurs en handgranaten. Ook uniek is dat militairen niet mogen staken. Als we op een missie zijn of op oefening, dan tellen alle wetten die in Nederland werknemers beschermen niet. Je moet voortdurend voorbereid en beschikbaar zijn, zo lang als nodig." Hij vervolgt: "Het is tegenwoordig in Nederland door de Veteranenwet wel beter geregeld voor veteranen dan vroeger."

Veteranencafé
Er zijn in Nederland ruim 113.000 veteranen. Het gaat hierbij om mannen en vrouwen die op uitzending zijn geweest, ongeacht de leeftijd. Er is een landelijk Veteranen Platform. Daaronder vallen diverse lokale platforms, zoals in Oss. Eén van de activiteiten die het Veteranen Platform Oss organiseert, is het Veteranencafé. November 2017 vond de eerste editie plaats in Stadsherberg Wilhelmina in Oss, 4 februari vanaf 14.00 uur is het tijd voor editie twee.

Lotgenoten
Steiger: "In de gemeente Oss zijn er 404 geregistreerde veteranen, maar ik denk dat je er daar nog wel zo'n veertig/vijftig bij op kunt tellen. Alle veteranen zijn welkom in het Veteranencafé, we hopen dat er ook twintigers of dertigers komen. Negentig procent van de tijd gaat het over verhalen delen en gezelligheid, maar er is ook ruimte voor serieuze gesprekken. We zijn lotgenoten en kunnen elkaar helpen. Na de missie in Irak dacht ik bijvoorbeeld dat ik niet was veranderd, maar een collega zag dat anders. Hij had gelijk. Ik ben een zorgtraject ingegaan en ben weer de oude." Ook niet-veteranen zijn welkom in Stadsherberg Wilhelmina. "We kunnen ze allerlei informatie geven over ons werk."

Lees meer in de woensdageditie van Weekblad Regio Oss.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant