Gerard van Maasakkers. (Foto: Phile Deprez)
Gerard van Maasakkers. (Foto: Phile Deprez)

Gerard van Maasakkers met 40 jaar liedjes in De Lievekamp

Algemeen 409 keer gelezen

OSS | Gerard van Maasakkers schreef 40 jaar geleden zijn eerste liedje. Het nummer 'Hee gaode mee' werd een groot succes en het was de start van zijn bloeiende carrière. Met zijn Brabantse liedjes veroverde hij heel Nederland. Op vrijdag 9 februari brengt Gerard van Maasakkers een selectie van zijn enorme oeuvre ten gehore in theater De Lievekamp.

Gerard van Maasakkers is iemand die altijd zijn eigen koers volgt. En niet zonder succes: prijzen als de Gouden Harp en twee keer de Annie M.G. Schmidtprijs waren de erkenning. In het programma '40 jaar liedjes' zal Van Maasakkers het meest bijzondere uit zijn carrière over het voetlicht brengen. Liedjes die altijd 'uit het leven gegrepen zijn'. Dit resulteert in een intieme avond, boordevol veelkleurige liedjes en anekdotes. Van ontroering naar uitbundigheid en weer terug. Veertig jaar aan liedjes maken ook nieuwsgierig naar waar de inspiratie vandaan blijft komen. Hier is Van Maasakkers echter heel duidelijk over: "Ach, als je gewoon doorgaat met leven, dienen de onderwerpen zich vanzelf aan. Je raakt dingen en mensen kwijt, je krijgt er nieuwe bij. De liedjes gaan over verlies, over nieuwe en oude liefdes, over waar ik verbaasd over ben en over wat me kwaad maakt. Het mooiste compliment is als mensen zeggen dat het wel lijkt alsof ik hun eigen leven bezing." Het is een voorstelling met anekdotes en liedjes om stil of blij van te worden. "Er is ruimte voor gelach, ontroering en alles daartussen. Ik hoop dat het publiek even de kleine dagelijkse dingen vergeet en met ons op reis gaat door die 40 jaar."

Dialect
Veertig jaar terug in de tijd, maar Van Maasakkers weet het nog als de dag van gisteren. "Het schrijven van het liedje 'Hee gaode mee' ging eigenlijk vanzelf. Het was mijn eerste liedje in het Brabants dialect. Ik voelde dat het echt iets van mij was, waarschijnlijk vanwege het Brabants. Dat was namelijk mijn eerste taal, pas op school leerde ik Nederlands praten." Het eerste nummer dat Van Maasakkers veertig jaar geleden schreef, sloeg direct aan. "Omdat het simpel en makkelijk is om mee te zingen', denkt hij zelf. "Op de tweede regel na dan", voegt hij toe, "die kent het publiek na 40 jaar nóg niet."

Brabant
Ook met deze voorstelling speelt Van Maasakkers door het hele land. 'Mijn liedjes hebben nog steeds de kleur van Brabant, maar ik voel me wel een Nederlandse singer-songwriter.' Volgend jaar hoopt hij te gaan schrijven aan een nieuw album en theaterprogramma.

Kaartverkoop
Toegangskaarten voor de voorstelling '40 jaar liedjes' van Gerard van Maasakkers op vrijdag 9 februari om 20.15 uur in de Grote Zaal van De Lievekamp, kunnen voor 22,50 / 19 euro (exclusief 1,25 euro ticketfee) worden gereserveerd via de Theaterkassa – (0412) 64 89 22 - of via de website www.lievekamp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant