V.l.n.r: Maria Brouwer, Dinie Verbruggen, Gerry Steenbergen en Fons Bomers. De gastvrouwen en gastheer van Chaja's koffieochtend.
V.l.n.r: Maria Brouwer, Dinie Verbruggen, Gerry Steenbergen en Fons Bomers. De gastvrouwen en gastheer van Chaja's koffieochtend.

Koffie met bondgenoten via Stichting Chaja

Algemeen 1.158 keer gelezen

OSS | Stichting Chaja verzorgt creatieve en verbeeldende activiteiten voor mensen uit Oss en omgeving, die geconfronteerd zijn met kanker. Het bestuur van Stichting Chaja merkte echter dat er ook vraag was naar een plaats om elkaar te ontmoeten. Ze bedacht Chaja's koffieochtend waar mensen elkaar kunnen treffen voor een kop koffie en een goed gesprek met bondgenoten.

Stichting Chaja werd elf jaar geleden opgericht door Marleen van den Berg nadat ze hersteld was van borstkanker. De stichting brengt mensen uit de regio Oss, die te maken hebben (gehad) met kanker, bijeen middels uiteenlopende activiteiten waarbij creatieve en verbeeldende verwerking centraal staat. Hulpmiddelen zijn creatieve uitingen zoals: beeldhouwen, fotografie en koken. Bij Chaja spreken ze liever niet over lotgenoten maar juist over bondgenoten. De activiteiten versterken de draag- en veerkracht en kunnen steun geven. Het laagdrempelige karakter van Stichting Chaja vormt een belangrijk uitgangspunt bij de bezigheden. "We houden onze activiteiten laagdrempelig zodat het voor mensen geen groot obstakel is om binnen te lopen omdat het al moeilijk genoeg is, zeker als het een bepaalde lading krijgt. Vandaar dat we bewust kiezen voor locaties die niet aan ziek zijn doen denken", vertelt Marleen. Chaja's koffieochtend wordt gehouden bij Miens Eethuis aan de Monsterstraat in Oss. "Bij Miens Eethuis zijn we enthousiast ontvangen met dit idee. We krijgen alle medewerking om deze ochtenden op onze manier vorm te geven", vertelt Maria Brouwer, coördinator van Chaja's koffieochtend. Zij werkte tot haar pensioen als oncologisch verpleegkundige. De eerste koffieochtend is op dinsdag 20 februari. Daarna zal deze elke even week, om de twee weken op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur zijn. Op deze ochtenden heeft Chaja een eigen hoek bij Miens Eethuis. Op tafel staat een flyer als herkenningspunt en zijn er gastvrouwen en een gastheer aanwezig om bondgenoten te ontvangen. Zij zijn te herkennen aan een naamkaartje van Chaja. "Allen zijn ze ervaringsdeskundige en bieden een veilige omgeving voor onderlinge gesprekken en een luisterend oor", zegt Maria. Koffie en thee is dankzij een donatie kosteloos. Marleen vult aan: "Je hoeft bij Chaja niets uit te leggen en niet bang te zijn om emoties te tonen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant