Marie-Therese Janssen.
Marie-Therese Janssen.

Marie-There Janssen (SP): 'We willen het linkse geluid laten horen'

Politiek 826 keer gelezen

De gemeenteraadsverkiezingen vinden woensdag 21 maart plaats. Redacteur Leon Voskamp spreekt met de lijsttrekkers van de politieke partijen.

OSS | Marie-Therese Janssen is erg ambitieus. De 67-jarige eerste Osse vrouwelijke lijsttrekker van de SP Oss gaat voor 10 of meer zetels in de Osse gemeenteraad, maar heeft ook een ander doel. "We willen verandering in Oss. Vooral op het sociale beleid is de gemeente de laatste jaren tekortgeschoten."

Janssen heeft er bijna twee raadsperiodes opzitten. De Osse kwam eind jaren '90 bij de SP terecht. "Ik heb vroeger met zowel kinderen als volwassenen met autisme gewerkt. Daar komt mijn passie voor de zorg vandaan. Ik ben tijdens mijn werkzame leven zoveel dingen tegengekomen die in mijn ogen beter moesten, dat ik niet wilde gaan mopperen, maar er echt iets aan wilde gaan doen. Bij de SP ben ik me eerst gaan inzetten voor de hulpdienst. We hebben geprobeerd inwoners te helpen waar we kunnen." De SP staat volgens haar midden in de samenleving. "We gaan de buurten in, spreken met veel mensen en horen dat zoveel mensen tegen problemen aan lopen." Janssen trekt in de verkiezingscampagne op samen met Jan Zoll en Simone Schoneveld-Peters. "We willen het linkse geluid laten horen. Het rechtse landelijke beleid neemt ook in Oss de overhand."

Tien speerpunten
De SP Oss heeft in haar verkiezingsprogramma tien speerpunten.
1. De SP wil de eigen bijdragen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, de huishoudelijke verzorging, dagbesteding en begeleiding, hulpmiddelen en voorzieningen en de ondersteuning mantelzorg voor heel Oss afschaffen. "Wij gaan voor een gemeentelijke thuiszorgorganisatie. Op die manier breng je de hulp dichtbij de mensen en weten we welke hulp nodig is. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, maar krijgen minder hulp. Dat moet veranderen. Financieel is een gemeentelijke organisatie ook voordelig. Je werkt niet met allerlei managers, de lijnen zijn veel korter."

2. De SP wil Oss socialer maken en de tweedeling tussen arm en rijk bestrijden. "De bijstandsnorm voor voorzieningen willen we van 120 procent uitbreiden naar 130 procent. Oss zou hierin een voorbeeld kunnen zijn. Deze regel geldt ook voor ZZP'ers. We merken dat er nog veel teveel (ook onzichtbare) armoede is in Oss. Mensen leven onder de armoedegrens en kinderen groeien op in armoede."

3. Een echte werkende democratie. "We willen dat er naar de mensen wordt geluisterd. De afstand tussen inwoners en de gemeente Oss wordt steeds groter, terwijl de problematiek ook groter is geworden. Als SP willen we dat de dienstverlening wordt afgestemd op persoonlijke vragen en dat vereist maatwerk. 'Durven door te doen' gaf het huidige collega aan. Nou, ik heb heel weinig durf gezien."

4. De SP is tegen grootschalige intensieve veeteelt. Ook wil de partij geen uitbreiding van een geitenhouderij in Herpen en is het tegen de komst van een mestfabriek. "De intensieve veeteelt gaat ten koste van de gezondheid en van de natuur. De mestfabriek hoort niet in de gemeente Oss en al helemaal niet vlakbij woonwijken. Wij hoeven het probleem niet op te lossen, er is hier geen plek voor."

5. Investeren in cultuur, sport, bibliotheek en verenigingsleven. "We zijn absoluut voorstander van een goed, levendig en mooi centrum. Het V&D-gebouw mag weg, maar het plan wat er nu ligt, is heel vreemd. Er gaat heel veel geld naar de aannemer en dat terwijl er nog zoveel onduidelijkheden zijn. Bovendien weten we niet hoe het UIThuis eruit gaat zien. We zijn niet overtuigd van de verhuizing van de bibliotheek. In de Raadhuislaan hebben we een heel sterke cultuurstraat. Als je het daar opknapt, kun je er een cultuurtempel van maken. Het Popkollektief zou een mooie toevoeging zijn."

6. Een sterke economie met name gericht op MKB als motor van de economie en kleine, sociale ondernemers en buurtwinkeliers. De Wet sociale werkvoorziening (WSW) blijft behouden, beschut werk wordt uitgebreid. "We zijn voorstander van kleinschalige projecten waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op kunnen doen. Mits goed geleid en met een goede controle. Overigens vinden wij dat alle bedrijven die met de gemeente werken, 5 procent aan social return moeten doen. De bedoeling hiervan is dat bedrijven die een overeenkomst met de gemeente hebben worden gestimuleerd om kwetsbare mensen een kans te geven om bij het bedrijf te werken, of op enige manier er iets te mogen doen."

7. Een gemeentelijk energiebedrijf en zelf windmolens en zonnepanelen plaatsen. "Waarom houden we het plaatsen niet in eigen beheer, waardoor het geld ten goede komt van de inwoners van de gemeente?"

8. Den Bongerd moet blijven, aandacht voor goed onderwijs. Geen kind van de basisschool zonder zwemdiploma. "Het is aan de gemeente en basisscholen om met elkaar in overleg te gaan en het financiële gedeelte van het zwemmen te bespreken."

9. Goede wijkcentra in de gemeente Oss en een gemeenschapshuis voor Neerloon, Overlangel en Keent. "De leefbaarheid in wijken en kernen is erg belangrijk en daar hoort een wijkcentrum/dorpshuis bij. We zijn verrast dat de gemeente Oss financieel bij moet springen bij diverse nieuwe centra. Het gaat erom dat ze heel toegankelijk zijn voor verenigingen en luxe is daarbij niet van belang."

10. Fatsoenlijke huisvesting voor iedereen en woningen energiezuiniger maken zonder huurverhoging. "We gaan voor een verdeling van 40 procent sociale huurwoningen en 40 procent nieuwbouwhuizen voor middeninkomens. Al jarenlang zijn er veel te weinig sociale huurwoningen. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat jongeren te lang thuis moeten blijven wonen, maar ook dat ze kiezen om te verhuizen naar andere steden." Ze benoemt ook 'jongeren'. "We vinden dat er goede festivals worden georganiseerd en hopen op meer kleinschalige festivals op geschikte plekken. Geluidsoverlast gevende feesten op de Geffense Plas moeten stoppen. Ook zijn we blij dat de horeca van de Groene Engel niet meer in commerciële handen is."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant