V.l.n.r.: Jacco Nefs, Vahid Tarzen en Babash Azeri. (foto: Maliha Asyan Aslami)
V.l.n.r.: Jacco Nefs, Vahid Tarzen en Babash Azeri. (foto: Maliha Asyan Aslami)

Klassieke klanken uit Azerbeidzjan voor KiKa

Algemeen 685 keer gelezen

OSS | Nog enkele repetities en dan zijn ze er klaar voor. Het Regionaal Symfonieorkest Oss verzorgt op zondag 25 februari een speciaal benefietconcert met klassieke klanken uit Azerbeidzjan voor KiKa.

Het concert is een idee van Babash Azeri. Babash moest een aantal jaar geleden voor zijn eigen veiligheid geboorteland Azerbeidzjan ontvluchten. Hierbij werd hij gedwongen tijdelijk afscheid te nemen van zijn passie: klassieke muziek. Deze hervond de bevlogen violist bij het Regionaal Symfonieorkest Oss. Hij speelt er sinds 2012 de sterren van de hemel vertellen orkestgenoten Annelies van der Sanden en Marina Visser. "Hij speelt prachtig viool", zegt Annelies. "Tijdens het concert gaat hij een geweldige cadens, een solostuk, spelen zonder muzikale begeleiding", vult Marina aan. Babash wil via het benefietconcert zijn dankbaarheid tonen voor de steun en vriendschap die hij in Nederland ervaren heeft na zijn moeilijke tijd. Daarnaast wil Babash iedereen graag deelgenoot maken van de klassieke muzikale klanken uit zijn vaderland waar hij zo intens van geniet. Als goed doel koos Babash voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Hij weet uit eigen ervaring wat ouders doormaken die een kind moeten verliezen.

Samenspel
Een gevarieerd programma wacht belangstellenden zondag 25 februari. "Het concert bestaat uit twee gedeeltes'', zegt Annelies. "In de eerste akte komen licht klassieke en ontspannen stukken van Brahms en Massenet aan bod en treden artiesten als Emma van Schadewijk, Ine van Huet en Leo van Lierop op. In het tweede gedeelte gaat het los. Dan komt de klassieke muziek uit Azerbeidzjan ter ore. Het belooft een spektakel te worden met optredens van zanger Elcan Rzayev en pianiste Walida. Ook treedt Vahid Tarzen op. Hij speelt tar. Een soort gitaar, maar veel verfijnder." Voor het benefietconcert wordt al maanden druk gerepeteerd in Den Bongerd aan de Staringstraat in Oss. Het spelen met Azerbeidzjaanse artiesten was in het begin wel even wennen, erkennen Annelies en Marina. Maar nu ze op elkaar ingespeeld zijn, lonen de vele uurtjes oefenen. "We varen als orkest op onze dirigent Jacco Nefs. De Azerbeidzjaanse solisten waren dat in het begin niet gewend, dat was af en toe best ingewikkeld. We hebben gaandeweg elkaar op muzikaal gebied gevonden. Het samenspel klopt. De solisten kunnen vrij spelen en hun ding doen, wat leidt tot fraaie uitvoeringen", zegt Marina. De solisten staan niet alleen op de bühne. Ze worden vergezeld door dansers en danseressen van Osse Balletschool Dimphy en de Azerbeidzjaanse dansgroep Nart uit Keulen.

Kaarten
Wie kaartjes op de kop wil tikken, moet opschieten. "Er zijn slechts enkele plekken in de zaal over. Op het balkon zijn nog wel voldoende zitplaatsen beschikbaar." Annelies en Marina kijken beiden uit naar het concert. "Het enthousiasme voor het benefietconcert is bij iedereen groot. We gaan er een mooie voorstelling van maken", besluiten ze. Het concert vindt plaats op zondag 25 februari om 15.00 uur in theater De Lievekamp in Oss. Kaarten kosten voor de eerste rang 19,75 euro, voor de tweede rang 17,25 euro en tot de vijftien jaar vijftien euro. Kaarten zijn te koop via De Lievekamp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant