Joop van Orsouw, lijsttrekker van Beter Oss.
Joop van Orsouw, lijsttrekker van Beter Oss.

Joop van Orsouw: 'Er moet in kernen naar eigen behoefte gebouwd kunnen worden'

Politiek 1.172 keer gelezen

Joop van Orsouw is met 24 jaar in de Osse gemeenteraad 'recordhouder'. De Ossenaar plakt er met alle liefde nog meerdere jaren aan vast, maar wel met een duidelijk doel. Met Beter Oss wil hij -zoals de naam al zegt- Oss beter maken, maar zeker ook de kernen. De partij heeft momenteel twee zetels, maar er is bij de Ossenaar vertrouwen in groei. "We hebben een goed verkiezingsprogramma en een sterke kandidatenlijst. Minimaal drie zetels, daar gaan we voor."

door Leon Voskamp

Van Orsouw merkt dat met name in de dorpen ontevredenheid heerst. "De leefbaarheid staat onder druk. Als er geen nieuwe woningen meer gebouwd worden, gaan er steeds minderen kinderen naar de basisschool en krijgen verenigingen minder leden. Het is een vicieuze cirkel. Zonder aanwas wordt het een bejaardendorp, waarin bewoners moeite hebben om hun woning te verkopen. Wij vinden dat er in kernen naar eigen behoefte gebouwd moet worden. Je kunt regelmatig een enquête houden wat de wensen zijn van inwoners." Een belangrijk onderdeel van een dorp is een gemeenschapshuis. "Het hart van een dorp en dat moeten we versterken. In een gemeenschapshuis is niet alleen ruimte voor verenigingen, maar ook voor bijvoorbeeld ouderen die er samen eten en elkaar ontmoeten. Een goed voorbeeld is Ravenstein en Herpen, waar een zorgcoöperatie is opgericht. Natuurlijk kost een gemeenschapshuis geld en dat moeten we als gemeente beseffen. Je kunt er rekening mee houden door redelijk sober en strak te bouwen." De kermis in de kernen is ook een speerpunt van Beter Oss. "Een hoogtepunt in een dorp en een reünie voor (oud)dorpsbewoners. Als Beter Oss hebben we ervoor gezorgd dat er geld is vrijgemaakt voor de kermissen. Deze evenementen moeten koste wat kost blijven en de kwaliteit moet omhoog."

Osse centrum
Van de kernen naar de stad Oss. De plannen voor het Wal Kwartier zijn volgens Beter Oss een goede impuls voor het centrum. "We zijn blij dat door onze motie de financiële kaders voor de revitalisering van de Wal zijn geschrapt en dat er daarna in samenwerking met wethouder Gé Wagemakers een prachtig plan is ingediend. Met de bibliotheek naar de stad, een Oss' bedrijf als aannemer en historische gevels zijn we tevreden." Om het centrum nog aantrekkelijker te maken, wil Beter Oss de blauwe zone instellen. "Het college heeft vorig jaar al besloten om als proef het langer parkeren in de stad goedkoper te maken en dat is een goede ontwikkeling. Het is echter niet voldoende. Een blauwe zone zorgt voor een extra stimulans om in Oss te gaan winkelen." Om het centrum nog meer op de kaart te zetten, moet er ook iets gebeuren met de markt. "Door de nieuwe opstelling lijkt me de markt wel iets te verbeteren, maar ik maak me zorgen. Ik zie zelf dat het niet druk is en dat hoor ik ook van marktkooplieden. Ik werk voor 50PLUS in de Eerste Kamer en daardoor kom ik regelmatig in andere middelgrote steden. Daar zie ik dat de markt wel loopt. In Oss moeten ze het aantrekkelijker maken voor ondernemers, bijvoorbeeld door de hoogte van het tarief. Ook moeten exploitanten klantvriendelijker benaderd worden." Wonen in het centrum bevordert de aantrekkingskracht. "In het verleden is er slecht gebouwd. Stedenbouwkundig mag er zeker iets gebeuren. Daarbij moeten we de welstand afschaffen. Er zijn goede opties om woningen te bouwen, zoals het oude Belastingkantoor. Waarom komt daar geen woontoren van acht verdiepingen hoog? Van sociale huur- tot koopwoningen, je kunt daar ideaal combineren."

Zorg
De gemeente Oss heeft de laatste jaren flink moeten bezuinigen op de zorg. "Dat komt door Rijksbeleid en het is helaas niet realistisch om dat weer helemaal terug te draaien. Mensen gaan echter qua gezondheid achteruit door het ouder worden en ze krijgen niet meer hulp. Door keukentafelgesprekken moet duidelijk worden welke mensen meer zorg nodig hebben. Oss houdt geld over van de Wmo-pot en dat geld moet naar de zorg. Dit is ook belangrijk voor thuiszorgmedewerkers. Ze hebben recht op een fatsoenlijk salaris." Beter Oss vindt dat ook vrijwilligers en mantelzorgers beter beloond moeten worden. "Het 'dank je wel' van de gemeente Oss voor mantelzorgers is lachwekkend. Die waardering hoef je niet in geld uit te drukken, maar wel in bijvoorbeeld complimenten of faciliteiten. Een voorbeeld: als je een mantelzorgwoning bouwt, dan zorgt dat voor een waardevermeerdering en een hogere ozb. Beter Oss wil dat die waardestijging niet wordt meegerekend."

Ouderen
Onder zorg valt ook het aanpakken van de eenzaamheid. "Daar moet actief beleid op worden gemaakt. Er is sprake van veel eenzaamheid. Om allerlei zaken rondom ouderen te regelen, gaan we voor een coördinerend wethouder ouderen. De samenleving vergrijst steeds meer en er staan in de toekomst veel uitdagingen te wachten." Een doelgroep waar Van Orsouw ook aandacht voor vraagt, zijn de woonwagenbewoners. "Het uitsterfbeleid van de gemeente Oss is dan wel losgelaten, maar waarom moet er toch kampjes sluiten? We willen terug naar het 'oude' aantal standplaatsen."
Bezuinigingen waren er in de zorg, maar ook onder andere op het gebied van sport. "We moeten aandacht blijven vragen voor sportverenigingen. De Rijksoverheid verhoogt de lasten en de gemeente Oss doet er flink aan mee. We moeten meer doen voor de verenigingen zodat ze de contributies kunnen blijven handhaven. Als je kijkt naar bijvoorbeeld Cito, die kantine heeft een echte buurtfunctie. De gemeente Oss moet dat meer waarderen."

Economie
Bezuinigingen zijn op allerlei vlakken doorgevoerd. Volgens Van Orsouw staat Oss er momenteel economisch goed voor, maar kan het beter. "Er worden te weinig hectares industrie verkocht. De grondtarieven zijn hoog en ondernemers moeten hier aan zoveel voorwaarden voldoen, terwijl ze in andere gemeenten met open armen worden ontvangen. Vooral Bedrijvenpark Vorstengrafdonk loopt achter, al ben ik daar als oud-wethouder medeverantwoordelijk voor. Toen was er een lijst met 100/120 bedrijven die zich op Vorstengrafdonk wilden vestigen en daardoor hebben we een uitgifteprotocol moeten maken. Uiteindelijk waren er nul belangstellenden. Dat beleid is alleen maar strenger geworden, maar we moeten een klimaat creëren dat ondernemers welkom zijn op Vorstengrafdonk. Daar ligt nog voor vele miljoenen euro's aan grond. Als Vorstengrafdonk voor 70 procent verkocht is, kunnen we naar Heesch-West. In 1994 kwam er al een voorstel van mij voor de komst van een toekomstig bedrijventerrein op Heesch-West." Economisch is het ook belangrijk om een noordelijke randweg aan te leggen. "De bereikbaarheid van Oss-Noord is slecht en moet worden verbeterd. We moeten als raad wel goed bespreken hoe de weg gaat lopen en afbuigen, anders verschuif je het probleem."

Veiligheid
Tenslotte het kopje veiligheid. Beter Oss is voorstander van cameratoezicht. "Die camera's moeten er echt gaan komen in het centrum en bij fietsenstallingen. Oss is de enige stad ter wereld waar er een taboe heerst. Op het moment dat er iets gebeurt, willen we toch dat de daders wordt opgepakt?"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant