Tijdens inloopmomenten wordt er informatie over het project gegeven.
Tijdens inloopmomenten wordt er informatie over het project gegeven.

Inloopmomenten over project Meanderende Maas

Algemeen 212 keer gelezen

OSS | Het overgrote deel van de dijk tussen Ravenstein en Lith moet worden verbeterd. De dijk is het afgelopen jaar onderzocht en beoordeeld aan de hand van de nieuwe veiligheidsnormen. Daaruit blijkt dat de dijk voor 2050 vrijwel overal hoger moet worden en op veel plekken ook beter beschermd moet worden tegen instabiliteit en piping.

Vanaf 1 januari 2017 is een nieuwe wet van kracht waarin de eisen aan waterveiligheid zijn vastgesteld voor het beschermen van mensen en economie in het gebied achter de dijken. Het verbeteren van de waterveiligheid in het Brabantse deel tussen Ravenstein en Lith heeft prioriteit gekregen, ten opzichte van het Gelderse deel. Beide gebieden moeten voldoen aan de wettelijke landelijke basisveiligheid die voor heel Nederland geldt. De Brabantse regio heeft echter meer inwoners en een hogere economische waarde. Bij een dijkdoorbraak stromen ook grote delen van 's-Hertogenbosch en omgeving over. Daarom is de waterveiligheidsnorm hier hoger. Het projectteam Meanderende Maas gaat dit jaar onderzoeken wat de beste mogelijkheden zijn om de dijk sterker te maken en te verhogen. Daarbij kijkt het team ook naar manieren om het maximale waterpeil in de Maas te verlagen, bijvoorbeeld door rivierverruiming. Tegelijkertijd onderzoeken ze op welke manieren het gebied aantrekkelijker gemaakt kan worden. Hiervoor overleggen ze met specialisten en werken ze samen met bewoners, ondernemers en recreanten uit het gebied, bijvoorbeeld tijdens de werkplaatsen. Op vrijdag 19 januari kwamen in Megen zo'n 50 bewoners en ondernemers bij elkaar op de eerste werkplaats. Na een kennismaking met elkaar en met het project, gingen ze in kleine groepjes aan de slag. De werkplaatsen zijn een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. De uitkomsten worden verwerkt in de pakketten van maatregelen die het gebied veiliger en aantrekkelijker maken. Tot aan de zomer worden er zes werkplaatsen georganiseerd, met telkens dezelfde groep deelnemers. Aan het einde van dit jaar worden de beste pakketten aan maatregelen vastgesteld.

Inloopmomenten
Vanaf februari starten de inloopmomenten van Meanderende Maas. Mensen kunnen tijdens deze momenten terecht met alle vragen, ideeën of zorgen over het project. De inloopmomenten vinden op woensdagen en vrijdagen plaats in onder andere Ravenstein, Megen en Oijen. De omgevingsmanagers Anne Zaadnoordijk, Paul Dano en Tim Smit zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Kijk op pagina 19 van deze krant voor meer informatie. Zaadnoordijk: "Iedereen kan zonder afspraak bij ons langskomen. Wij vinden het belangrijk om met bewoners in gesprek te gaan. Vragen te beantwoorden. Te horen waar zorgen over zijn, of juist wensen en goede ideeën." Smit voegt toe: "Tijdens deze inloopmomenten is uiteraard informatie over het project beschikbaar. Wilt u bijvoorbeeld meer weten over de werkplaatsen? We zorgen ervoor dat de laatste informatie uit de werkplaatsen beschikbaar is, zodat we uw vragen hierover kunnen beantwoorden." Dano vult aan: "De inloopmomenten vinden plaats in het projectgebied zelf, zodat bewoners en andere betrokkenen niet ver hoeven te rijden om bij ons binnen te lopen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant