Riekie van der Heijden voor haar ouderlijke huis.
Riekie van der Heijden voor haar ouderlijke huis.

'Ik wil mensen graag een boodschap meegeven'

Algemeen 673 keer gelezen

OSS | Riekie van der Heijden maakte in haar leven veel vervelende dingen mee. Op 60-jarige leeftijd begon ze met schilderen en daarin verwerkte ze de negatieve momenten. Nu op 68-jarige leeftijd schildert ze nog veel, maar dan puur voor de lol. Ook gaat ze binnenkort lezingen geven. "Ik wil mensen bemoedigen en inspireren."

door Leon Voskamp

In haar woonkamer in de Osse Bloemenwijk valt direct de eettafel op. Het blad is geschilderd in de kleuren van de Brabantse vlag. Van der Heijden haalt een worstenbroodje uit de oven en begint te praten, echte Brabantse gezelligheid. Aan de muur hangen allerlei schilderijen. Links op de grond staan meerdere schilderen die haar levensverhaal vormen. "Mijn hele leven stond in het teken van werken en zorgen voor anderen. Ik heb helaas veel verdriet gekend en vaak negatieve mensen om me heen gehad. Zelf ben ik echter een positief persoon. Op zoek naar een leuke hobby ben ik op mijn zestigste begonnen met saxofoon spelen. Daar kwam ik erachter dat er zoveel leuke en positieve mensen zijn. Mijn ogen werden geopend."

Schilderen
Riekie -moeder van drie kinderen en vier kleinkinderen- stopte wat later met muziek maken en startte met schilderen. "Les heb ik nooit gehad, ik ben gewoon begonnen. Na het schilderen van mijn eerste schilderij zag ik er een diepere betekenis achter. Ik heb het 'dromen en wensen' genoemd, waarin het gaat over de zoektocht in mijn leven naar warmte. Daarna volgden onder andere een schilderij over het maken van keuzes om warmte te bereiken. Ik heb me altijd weggecijferd voor anderen -daar is overigens niets mis mee- maar heb te weinig aan mezelf gedacht." De rest van haar levensverhaal gaat over onderwerpen als 'loslaten' en 'afronden'. "Deze schilderijen hebben mij het inzicht gegeven dat ik oersterk ben en dat ik mijn innerlijke kind heb gehouden. In lezingen wil ik mensen vertellen over mijn ervaringen en een boodschap meegeven. Bescherm jezelf door de warmte bij je te houden. Het is je energie en levenskracht." Ze heeft er een boekje bijgeschreven met daarin per schilderij een boodschap.
Voor alle schilderijen gebruikt ze 'gepensioneerde materialen'. "Ik vind duurzaamheid belangrijk en schilder alleen op materialen die voorheen een ander doel hadden. Zo hangen in ons huis bijvoorbeeld oude makelaarsborden die nu beschilderd zijn." In haar eigen atelier schildert ze regelmatig, waarbij ze hulp krijgt van haar vriend Jos. "Ik schilder nu veel poezen, koffiepotten en klavertjes vier. Ook werk ik soms op aanvraag. Ik schilder alles op mijn eigen manier, iets naschilderen wil en kan ik niet." Jansen: "Als ik duizend schilderijen zie, weet ik exact welke van Riekie is." Meer informatie via e-mailadres riekvdheyden@gmail.com.

Ook een leuke hobby? Mail die dan naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant