Ehssane Gounou, lijsttrekker van PvdA Oss.
Ehssane Gounou, lijsttrekker van PvdA Oss.

Ehssane Gounou: 'Bij PvdA Oss staan de mensen altijd op 1'

Verkiezingen 876 keer gelezen

De gemeenteraadsverkiezingen vinden woensdag 21 maart plaats. Redacteur Leon Voskamp spreekt met de lijsttrekkers van de politieke partijen.

PvdA Oss liep tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen tegen een gevoelig zetelverlies aan. Mede dankzij onrust in de landelijke politiek hield de partij in de gemeente Oss twee van de vier zetels over. Onder aanvoering van lijsttrekker Ehssane Gounou (33) wil PvdA nu weer groeien met als motto 'Nu eerst de mensen'. "Dit college denkt meer aan stenen en asfalt dan aan de mensen. Wij willen het sociale geluid in de gemeente Oss laten horen en de mens centraal zetten", aldus Gounou.

Het is volgens Gounou belangrijk dat op 21 maart veel mensen naar de stembus gaan. "Je krijgt de kans om je stem uit te brengen en we hopen dat daar zoveel mogelijk gebruik van wordt gemaakt. Voor ons als PvdA is het ook van belang. Met duidelijk meer stembussen dan de laatste verkiezingen hebben we er vertrouwen in dat het goedkomt." De PvdA is de laatste raadsperiode erg actief geweest, geeft de Osse aan. "Dit college is erg conservatief en het sociale geluid is te weinig in praktijk gebracht. Om wat voorbeelden te noemen: de armoede is niet voldoende aangepakt en het college hield de deur voor een mestfabriek open ondanks alle tegenstanders. Bij ons staan de mensen op 1. Om het verschil te kunnen maken, hopen we op meer zetels. Onze lijst is een mooie mix van ervaren mensen en nieuwe kandidaten en we vormen een hecht en stabiel team. We gaan voor vijf zetels en denken dat dat zeker reëel is."

Druk leven
Gounou nam vorig jaar tijdelijk afstand van de gemeenteraad vanwege haar zwangerschap. Haar tweede kind werd eind vorig jaar geboren. "Ik heb de politiek op een afstand gevolgd en me op mijn gezin gefocust. Maar ondanks een drukke fulltime baan en een gezin, heb ik er niet over nagedacht om met politiek te stoppen. Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor de gemeenschap en ook dat jonge vrouwen vertegenwoordigd zijn. Sowieso vind ik dat er in onze gemeenteraad nog een slag te slaan is op het gebied van vrouwen. Ik ben blij dat Marie-Therese Janssen bij de SP naar voren is geschoven, dat zie ik graag bij meer partijen."

Speerpunten
PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma meerdere speerpunten opgenomen. Werk blijft volgens Gounou altijd op 1 staan. "Mensen die willen werken, moeten aan de slag kunnen. Of je nu jong of oud bent, gezond of een afstand tot de arbeidsmarkt hebt: Je talent is daarbij leidend." Ook het bestrijden van armoede staat bovenaan het programma. "Daar is te weinig aandacht voor geweest in Oss. We richten ons vooral op het bestrijden van armoede bij kinderen. Zij mogen niet de dupe zijn van het feit dat er weinig geld is in het gezin. We denken dan bijvoorbeeld aan armoedevoorzieningen in natura."

Mestfabriek
Een belangrijk punt in het verkiezingsprogramma is de mestfabriek. "We zijn de eerste partij geweest die tegen de komst van een mega mestfabriek in Oss was. Natuurlijk is de economie belangrijk, maar het mag nooit tegen koste gaan van de gezondheid van mensen. Een enorme mestfabriek past niet in een duurzame gemeente als Oss. We zijn als PvdA Oss voor kleinschalige mestinitiatieven." Een ander punt van ergernis is het fietsen in het Osse centrum. "Dat voegt helemaal niets toe. Wat een flauwekul en centrumbezoekers ergeren zich er aan. We vinden ook dat er meer aandacht voor de toegankelijkheid moet zijn. Oss moet de meest toegankelijke gemeente worden voor mensen met een beperking."

Levendigheid
Of het nu in Oss is of de kernen, mooie buurten zijn goed voor de leefbaarheid. "Een goed onderhouden wijk met groen, met speeltuintjes en waar zwerfafval wordt aangepakt. Dat is de fysieke kant, maar we moeten ook investeren in buurtfeesten en -bijeenkomsten. In bijvoorbeeld de Ruwaard en Schadewijk zie je dat deze feesten ervoor zorgen dat mensen van allerlei culturen met elkaar in gesprek raken. Het verbroedert en zorgt voor meer betrokkenheid." Voor de leefbaarheid wil PvdA Oss meer betaalbare en duurzame woningen voor jong en oud. "Sommige groepen vallen buiten de boot, zoals jongeren en ouderen. We zetten er vol op in om voor die groepen te bouwen. Bijvoorbeeld op de plek van het voormalige Belastingkantoor en wat zou het leuk zijn om daar een mix van woningen voor jongeren en ouderen neer te zetten. Duurzame woningen wel te verstaan, zoals gasloos en met zonnepanelen op het dak. Dat is duurzaam en bovendien aantrekkelijk voor de portemonnee. Overigens kijken we ook in de kernen waar gebouwd kan worden."

Zorg
In de zorg moet er volgens de PvdA Oss het nodige veranderen. "We moeten af van het marktdenken en naar de behoefte van de mens kijken. Dat kost meer geld, maar in de politiek is het een kwestie van keuzes maken. Waarom bijvoorbeeld vele miljoenen euro's naar een noordelijke randweg die niets toevoegt? Bij ons gaat geen enkele extra euro naar asfalt." Ze vervolgt: "We kunnen als gemeente al veel meer doen aan preventie. Zo weten we dat mantelzorgers erg belangrijk werk doen, maar ze raken overbelast. Het is aan de gemeente om deze mensen te ontlasten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant