Politiek debat in De Nieuwe Wereld. (Foto: Hans van der Poel)
Politiek debat in De Nieuwe Wereld. (Foto: Hans van der Poel)

Eerste resultaten burgerpanel: 'Meeste mensen stemmen op ervaren kandidaat'

Verkiezingen 608 keer gelezen

OSS | Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart hebben Weekblad Regio Oss en onderzoeksbureau Toponderzoek vorige week voor het eerst de deelnemers aan het burgerpanel vragen gesteld. Er kwamen tweehonderd reacties binnen.

35 procent van de deelnemers stemt op 21 maart op dezelfde partij als tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. 35 procent heeft nog geen idee op welke partij hij/zij gaat stemmen, terwijl 23 procent een keuze voor een andere partij gaat maken. De belangrijkste informatiebron voor mensen is Stemwijzer, gevolgd door regionale media, het lezen van de partijprogramma's, het internet, debatten en tips van vrienden/familie.

Voorkeur
Op de vraag 'wat weegt bij u zwaarder: de politieke partij of de desbetreffende kandidaat?' zegt 75 procent de partij en 11 procent de kandidaat. Als er vervolgens op een persoon wordt gestemd, gebeurt dat meestal op een kandidaat die (veel) ervaring heeft in de politiek (39 procent) en/of een kandidaat uit dezelfde woonplaats (30 procent). 10 procent kiest voor een kandidaat die ze persoonlijk kennen en 11 procent maakt bewust een keuze voor een vrouw, tegenover 2 voor een man.

Stemmen
De gemeente Oss vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hun stem uit gaan brengen. Maar waar gaan die mensen stemmen? Uit ons onderzoek blijkt dat 87 procent van de mensen 'gewoon' gaat stemmen op de locatie die op het stembiljet staat. 9 procent kiest voor een andere openbare locatie. Van de stemmers wil 48 procent dat de stemcomputers terugkeren, 39 procent maakt het niets uit. 11 procent is voorstander van de huidige methode.

Ook meedoen?
Elke deelnemer aan het burgerpanel krijgt maandelijks een aantal vragen over actuele thema's in de gemeente voorgelegd. Het invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten en is volledig anoniem. De onderzoeksresultaten worden via www.TipOss.nl kenbaar gemaakt. Tevens worden de resultaten gebruikt voor artikelen in Weekblad Regio Oss. Meedoen? Iedereen vanaf 16 jaar kan zich aanmelden via de website www.TipOss.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant