De cast van 'Door dik en dun'.
De cast van 'Door dik en dun'.

Toneelvereniging Tussen de Schuifdeuren bestaat 25 jaar

Kunst en cultuur 766 keer gelezen

MAREN-KESSEL | Toneelvereniging Tussen de Schuifdeuren uit Maren-Kessel viert haar 25-jarig bestaan. Dit doen ze met jubileumvoorstelling 'Door dik & dun', die door de jeugd- en volwassenenafdeling van de vereniging samen wordt opgevoerd.

In het keukentje van gemeenschapshuis de Nolder in Maren-Kessel worden herinneringen opgehaald. De ene na de andere anekdote over een opvoering of repetitie vliegt over tafel. "Ik speelde een demente vrouw met een hond. Had een speelgoedhondje die door moest gaan voor echte hond. Ik verbleef in een hotel en wilde met mijn hond de lift nemen. Dat ging volledig mis. De liftdeuren gingen dicht voor ik naar binnen kon en daar ging mijn hond. Dat was mijn eerste gewaarwording met toneel", lacht Karin Heyl, secretaris en lid van het eerste uur. Samen met regisseuse Eveline Bloks is ze deze vrijdagmiddag bij de Nolder voor de repetitie van de jeugd. Op vrijdagmiddag is het vaste prik voor de kinderen om te repeteren, volwassenen oefenen elke woensdagavond. Om de week wordt er gezamenlijk gerepeteerd op de zondagochtend voor het komende toneelstuk. Op 7 april staan de jeugd- en volwassen leden namelijk voor het eerst gezamenlijk op de planken voor het jubileumstuk 'Door dik & dun'. Vanaf november wordt er al druk gerepeteerd. Het was even zoeken naar een geschikt scenario voor dit jaar, maar uiteindelijk viel de keus op Dik Trom. "We hebben er wat aan gesleuteld, zodat de volwassenen en kinderen een volwaardige rol hebben", zegt Eveline, die al tien jaar de toneelstukken regisseert. Het samenspelen is een grote uitdaging erkent Karin, maar wel een hele leuke. "We leren van elkaar. Door zoals vandaag samen te repeteren raken we op elkaar ingespeeld."

Dikkedam en Dunhoven
De Nolder zal straks ook het podium vormen van het toneelstuk. De gymzaal wordt dan omgetoverd tot Dikkedam en Dunhoven, waar de koksfamilie Trom een restaurant opent. "Dunhoven is een groot contrast met Dikkedam waar de familie vandaan komt. In het dorp zijn sporten en gezondheid de norm. De vraag is hoe de Troms zich staande houden. Alles komt bijeen op het zomerfeest. Meer verklap ik niet", zegt Eveline met een glimlach. 25 jaar geleden vloeide toneelvereniging Tussen de Schuifdeuren voort uit KVO en NCB, die toen al een toneelafdeling had met de naam Rust Roest. Met het verstrijken van de jaren groeide de toneelvereniging en haar ledenaantal. In 2015 kwam de jeugdafdeling erbij. Op dit moment telt de club 13 volwassen- en 15 jeugdleden die in het toneelstuk spelen. Allemaal dragen ze met veel passie en plezier hun steentje bij, net als de rest van Maren-Kessel. "Dat is mooi om te zien", zegt Eveline. "Hebben we wat nodig, dan staat het dorp klaar. Onlangs had ik lekkernijen als decoratie nodig voor het toneelstuk. Iemand stelde toen voor om de gemaakte carnavalstaarten van de basisschool te gebruiken. Ik had toen in een keer tien taarten. Heel het dorp is betrokken en denkt mee." Bij Tussen de Schuifdeuren speelt al jaren een vaste kern spelers. "Het is een gezellige groep. We kennen elkaar goed en zijn op elkaar ingespeeld", zegt Karin. Eveline vult aan: "Vooral het weekend van de uitvoering is genieten. Dan beleef je van zaterdagochtend tot zondagavond bijna alles samen. Het is een hele fijne en hechte vereniging." 'Door dik & dun' wordt op 7, 8, 14 en 15 april opgevoerd in de Nolder. Kaartjes: www.tussendeschuifdeuren-marenkessel.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant