Het nieuwscafé, v.l.n.r. Wilma van Dijk, Maria van Dartel en Ilse Wijnakker
Het nieuwscafé, v.l.n.r. Wilma van Dijk, Maria van Dartel en Ilse Wijnakker

Bibliotheek opent nieuwscafé bij Dementheek

Algemeen 206 keer gelezen

OSS | Een plek bieden aan mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Dat wil de bibliotheek in Oss doen met het nieuwscafé dat zij afgelopen maandag openden. "We willen mensen met elkaar in gesprek brengen", vertelt Ilse Wijnakker, medewerkster van de bibliotheek.

door Saraï van Well

Het nieuwscafé is onderdeel van de recent geopende Dementheek, die de bibliotheek opzette met ONS welzijn en Stichting Alzheimer Nederland regio Oss-Uden-Meierijstad. In de Dementheek kunnen mensen met geheugenproblematiek en hun mantelzorgers, in een speciaal gedeelte van de bibliotheek, terecht voor romans en informatieboeken over dementie. "We wilden graag een programmering opzetten rondom de Dementheek. In de bibliotheek in Veghel hebben ze al een tijdje het nieuwscafé, wat succesvol is. Mensen met geheugenproblemen kunnen daar samen nieuws lezen en bespreken. Dat voorbeeld wilden we graag volgen en de mantelzorgers erbij betrekken", aldus Wijnakker.

Vrijwilligers
Maria van Dartel en Wilma van Dijk zijn, samen met drie anderen, vrijwilliger van Stichting Alzheimer Nederland bij het nieuwscafé en bespreken het nieuws met de mensen met geheugenproblemen. "We zijn beiden met pensioen en hebben hiervoor jaren met mensen met dementie gewerkt bij BrabantZorg", vertelt Van Dartel. Voorafgaand aan het nieuwscafé selecteren de vrijwilligers een aantal artikelen die zij willen bespreken. "De artikelen kunnen over van alles gaan. We hebben deze week bijvoorbeeld een artikel over docenten die staken. Dit nieuws gebruiken wij als aanleiding voor een gesprek, maar vervolgens laten we mensen praten over alles wat zij willen bespreken. We leggen de nadruk op wat de mensen nog weten." Terwijl mensen met geheugenproblematiek in gesprek gaan over het nieuws is er altijd een vrijwilliger aanwezig om ook met de mantelzorger te praten. "Mantelzorgers kunnen niet altijd overal terecht met hun vraag, een dokter heeft bijvoorbeeld niet altijd tijd. Wij maken echt tijd voor ze en helpen ze bijvoorbeeld bij het zoeken van antwoorden op internet of in de Dementheek. Daarnaast beschikken we ook over een uitgebreid netwerk en kunnen we ze doorverwijzen bij specifieke zorgvragen."

Prikkels
De bibliotheek is volgens de vrijwilligers de geschikte plek om mensen met dementie en mensen met geheugenproblemen samen te brengen. "In de bibliotheek zijn altijd wel mensen aanwezig, maar het is niet zo druk dat iemand met geheugenproblemen overprikkeld raakt. Daarnaast is de bibliotheek een bekende plek voor mensen uit de omgeving en weten ze vaak de weg naar de bieb te vinden. Het is laagdrempelig." Het nieuwscafé vindt één keer in de vier weken plaats op maandagochtend van 10.15 uur tot 11.45 uur. "Op maandag is de bibliotheek altijd gesloten. We hebben er bewust voor gekozen om het nieuwscafé op die dag te houden zodat mensen rustig het nieuws kunnen bespreken en vragen kunnen stellen", aldus Wijnakker. Het volgende nieuwscafé is op 14 mei. "Mensen hoeven zich niet aan te melden maar mogen bij aanvang gewoon binnenlopen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant