Een voorbeeld van een duurzame maatregel is het plaatsen van zonnepanelen.
Een voorbeeld van een duurzame maatregel is het plaatsen van zonnepanelen.

Duurzaamheidslening voor beter milieu en meer comfort

Algemeen 600 keer gelezen

OSS | De gemeente Oss heeft het thema duurzaamheid hoog op de agenda staan. Zo ook de Duurzaamheidslening waarmee woningeigenaren energiebesparende maatregelen aan hun woning kunnen treffen. Beleidsmedewerkster Lidewij Dicou van de gemeente Oss geeft uitleg.

Elke lokale overheid bepaalt zelf de voorwaarden voor een Duurzaamheidslening en legt deze vast in een duurzaamheidsverordening. Gemeenten en provincies die leningen verschaffen, doen dat via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Het fonds zorgt voor het administratieve werk om een lening heen en verstrekt deze. Het is aan gemeenten te beslissen en te toetsen aan welke bedrijven of particulieren een lening wordt toegewezen. De gemeente Oss heeft vanaf 2010 een Duurzaamheidslening. De eerste jaren werd nog weinig van deze regeling gebruik gemaakt. In 2017 is er een opvallende stijging van het aantal afgesloten leningen. Dicou: "De regeling is in 2016 vereenvoudigd. Bovendien is duurzaamheid een thema dat steeds vaker in het nieuws is en meer gaat leven. We vinden het belangrijk dat de Duurzaamheidslening gestimuleerd wordt. Daarom heeft de gemeente Oss extra budget beschikbaar gesteld om de regeling goed voort te zetten nadat bleek dat het huidige budget niet toereikend genoeg was." Voorbeelden van duurzame maatregelen in Oss zijn onder meer zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp. Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de regeling geldt een aantal voorwaarden. "Er is een leeftijdsgrens van 75 jaar voor de aanvraag en alleen bestaande particuliere woningen in de gemeente komen in aanmerking", vertelt Dicou. "Verder moet het (uiteraard) gaan om energiebesparende maatregel(en). Welke dat zijn staat genoemd in de duurzaamheidsverordening." In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bepaalt de huiseigenaar zelf welk bedrijf in de arm wordt genomen om de duurzame maatregel te verrichten. "We kijken als gemeente puur naar of een maatregel past en of aan de andere voorwaarden is voldaan." Bij de aanvraag wordt gevraagd om een offerte van de aannemer of installateur, en om een planning van de werkzaamheden. Niet onbelangrijk: een lening moet zijn aangevraagd voor de duurzame maatregel is getroffen aan het huis, niet pas daarna. De gemeente Oss verstrekt een Duurzaamheidslening van minimaal 2.500 euro tot 15.000 euro. De geleende geldsom wordt in een bouwkrediet ondergebracht. Zodra een bouwkrediet is geopend, ga je rente en aflossing betalen. De looptijd is – afhankelijk van de hoogte van het bedrag – tien of vijftien jaar. Als aan de condities van de gemeente is voldaan, komt het landelijke Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) in beeld. De aanvraag, de financiële toets en het verstrekken van de lening wordt door het fonds geregeld. Het SVn zorgt ook voor het betalen van de facturen van de aannemer of installateur. Volgens Dicou zitten er veel voordelen aan voor huiseigenaren. "Deze regeling biedt de mogelijkheid tegen aantrekkelijke voorwaarden en een lage rente je huis duurzamer te maken." Kijk voor meer informatie op www.oss.nl/duurzaamheidslening, www.svn.nl en www.brabantwoontslim.nl/advies.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant