Erik Jan van de Griend en Frans Swaans.
Erik Jan van de Griend en Frans Swaans.

Persoonlijk advies op woonsituatie na quick-energie-scan in huis

Algemeen 1.120 keer gelezen

OSS | Benieuwd op welke manieren u in uw woning energie kunt besparen? Dat kan aan de hand van een quick-energie-scan. Twee vrijwilligers van Energiecoöperatie Oss komen twee uur langs en bekijken het huis van top tot teen. Daar rolt een rapport uit met daarin de hoeveelheid energie die u kunt besparen, de kosten en waar men de producten kan kopen. "We geven een persoonlijk advies op uw woonsituatie", aldus Erik Jan van de Griend en Frans Swaans van de Energiecoöperatie Oss.

Een nieuwe wasdroger kan al tientallen euro's per jaar schelen aan energiekosten. De verlichting vervangen door LED-lampen levert ook jaarlijks veel voordeel op. En wat te denken van een goede isolatie en zonnepanelen? Zomaar wat voorbeelden van punten uit een adviesrapport. "We bekijken alles op elektra- en gasgebied", aldus Erik Jan van de Griend, één van de vrijwilligers. "De muurisolatie levert bijvoorbeeld de meeste winst op. Maar wat te denken van dak- en vloerisolatie, betere apparaten, zonnepanelen en verlichting? Eén LED-lamp levert bijvoorbeeld al een besparing van 50 euro per jaar op. Het is jammer dat er nog halogeenlampen verkocht mogen worden. Wij nemen een koffer mee met negen verschillende LED-lampen. Die mogen mensen zelf thuis testen. En we adviseren ook hoe mensen duurzame energie lokaal kunnen opwekken." Na de energiescan krijgen de bewoners een rapport en daarna mogen ze zelf besluiten welke maatregelen ze gaan nemen. "We hopen vervolgens natuurlijk wel dat ze er ook echt mee aan de slag gaan." Energiecoöperatie Oss vindt samenwerken en lokaal inkopen belangrijk. Een stimulans voor de lokale economie.

Reductie
Energiecoöperatie Oss heeft drie werkgroepen. Eén daarvan is reductie en daaronder valt de quick-energie-scan. De vrijwilligers hopen dat veel mensen besluiten om tot een scan over te gaan. "De meeste mensen bij wie we op bezoek komen, hebben al interesse voor de materie. Regelmatig zijn er al duurzaamheidsmaatregelen getroffen, soms wachten ze het advies af. Maar we willen ook mensen interesseren voor wie het wellicht een ver-van-mijn-bed-show is. Het is goed voor je eigen portemonnee om duurzamer te gaan leven, maar uiteraard ook voor het milieu", aldus het duo. Volgens de vrijwilligers is het ook noodzakelijk om over duurzaamheid na te denken. "Nederland stopt met de gaswinning in Groningen. Wat als in de toekomst de gaskraan helemaal wordt dichtgedraaid? Velen zien nu de noodzaak niet in, maar we moeten echt stappen gaan zetten."

Meedoen
Van de Griend en Swaans doen graag vrijwilligerswerk om hun gemeente iets 'mooier' en 'schoner' te maken. Van de Griend: "De omgeving energieneutraal maken is een ideëel motief. Maar ik wil graag iets terug doen voor de maatschappij", aldus Van de Griend in zijn woning waarin veel energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Zelf is hij beroepsmatig ook met duurzaamheid bezig, net als Swaans overigens. "Ik mag iets vinden van duurzaamheid op de productontwikkelingsafdeling van mijn bedrijf."

Meedoen?
Ook interesse in een quick-energie-scan? Word dan lid van ECO voor 20 euro per jaar. De scan kost een tientje. Als u geen lid wil worden, betaalt u 30 euro. Kijk voor meer informatie over Energiecoöperatie Oss op www.energiecooperatieoss.nl, mail naar info@energiecooperatieoss.nl of bel naar (06) 49 36 34 29.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant