Global Goals Oss. (Foto: Hans Kreutzer)
Global Goals Oss. (Foto: Hans Kreutzer)

Al tien jaar samenwerken voor een beter en duurzaam Oss

Algemeen 414 keer gelezen

OSS | Platform Global Goals Oss zorgt sinds 2008 voor een beter en duurzaam Oss. Dit jaar viert het platform haar tienjarig bestaan met een gezellig festival op 16 juni; het Festival Oss4GlobalGoals waar de 17 Global Goals voor een betere wereld centraal staan.

Platform Global Goals Oss zag in 2008 het levenslicht nadat toenmalig gemeenteraadslid Gebert Lucassen voorstelde om van Oss een Millennium Gemeente te maken. Het voorstel werd aangenomen waarna Platform Millenniumdoelen Oss werd gevormd. Vanuit elke politieke partij nam een afgevaardigde plaats in het platform. En dat is nu, tien jaar later, nog steeds het geval. "Dat is uniek in Nederland", vertelt voorzitter Maartje Aarts. "Het geeft een goede afspiegeling. We kijken niet naar de verschillen, maar werken vanuit de overeenkomsten." Een uitgangspunt dat terugkomt in het doel van de organisatie; Ossenaren bewust maken van de 17 Global Goals op een zo positieve en laagdrempelige manier. Dit doet het platform met verschillende manieren en activiteiten zoals de jaarlijkse Wereldmaaltijd. Daarnaast verbindt en faciliteert Global Goals Oss lokale organisaties die zich bezighouden met het verwezenlijken van de 17 Global Goals in Oss en wereldwijd.

17 Global Goals
De 17 Global Goals werden door de Verenigde Naties in 2015 opgesteld. De internationale organisatie streeft ernaar om deze doelen in 2030 te behalen. Denk bij de doelen aan zaken zoals duurzame energie, het verminderen van ongelijkheid en goed onderwijs. Het platform veranderde door de nieuwe doelstellingen haar naam naar Platform Global Goals Oss in 2016. De 17 doelen worden in Oss belichaamd door uiteenlopende verenigingen, bedrijven en maatschappelijke instanties uit de stad. Alle doelen hebben een pictogram gekregen en zijn vertaald naar ambities voor Oss. "Iets bijdragen hoeft niet per se op een grote manier", zegt bestuurslid Nikki Rosenboom. "Mensen zijn onbewust op hun manier al bezig met duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen van tweedehands kleding of vintage spullen." Het platform telt 35 vrijwilligers, die dagelijks hun steentje bijdragen. Daarnaast steekt een grote groep mensen hun handen uit de mouwen bij evenementen. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans is ambassadeur van het platform en portefeuillehouder.

Festival
Het platform viert dit jaar haar tienjarig bestaan en het vijfjarig jubileum van de titel Fairtraide Gemeente, die de gemeente Oss sinds 2013 trots bezit. Vanwege deze mijlpalen vindt op zaterdag 16 juni het Festival Oss4GlobalGoals plaats. Dat samen wordt gehouden met de Maasdijk Marathon. Op die zaterdag zijn bij het Sint Barbarapark achter de Groene Engel, Walplein en voor het oude pand van de V&D diverse activiteiten te vinden die de 17 Global Goals weerspiegelen. Voor elk doel hebben meerdere ambassadeurs hun krachten gebundeld. "70 bedrijven instanties en organisaties doen mee aan die dag. Allemaal hebben ze zich verbonden aan één van de doelen. We hebben ze bij elkaar gebracht tijdens een bijeenkomst op 28 februari in @Paulus. Daar uit zijn leuke concepten voor activiteiten ontstaan die tijdens het festival worden getoond", vertelt Nikki. "We hebben ze enkel gefaciliteerd", lacht Maartje. "Ze hebben allemaal zelf een activiteit bedacht." Wat de activiteiten allemaal precies gaan inhouden, is nog niet volledig bekend. Wel kunnen Nikki en Maartje een tipje oplichten van de sluier. "Er wordt onder andere energie opgewekt door beweging, kinderen kunnen bij de politie hun politiediploma halen en Het Hooghuis bereidt een wereldburger." 

Toekomst
Door de jaren heen heeft Maartje gemerkt dat de bereidheid voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen is gegroeid. "Het is tijd om te oogsten, een groot verschil met toen we begonnen. Toen was het pionieren." Het platform heeft in de tien jaar een groei ondergaan. Het bevindt zich nu op een punt dat het tijd is om verder te professionaliseren. Hoe dat eruit komt te zien, krijgt na 16 juni volop aandacht. Begin november wil het bestuur samenkomen met de ambassadeurs van het festival voor de vervolgplannen. "Wie weet wat er voortvloeit uit het festival", zegt Nikki. Maartje vult aan: "Het is ontzettend leuk om te doen en geeft veel energie. Ben benieuwd wat de toekomst ons brengt." www.globalgoalsoss.nl


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant