Vincent Cober.
Vincent Cober.

Vincent Cober heeft een gouden netwerk

Zakelijk 994 keer gelezen

OSS | Het is zijn grote droom: zijn eigen merk succesvol in de markt zetten. En Vincent Cober is op de goede weg, want de basis staat. Tegenwoordig komen klanten speciaal voor de kostbaarheden van sieradenlijn Cober. Hoe is de Osse ondernemer daarin geslaagd?

Vijf jaar geleden nam Vincent een belangrijke beslissing: voortaan ging de goudsmid en designer alleen nog maar zijn eigen juwelen maken en verkopen. Pure focus op zijn eigen sieradenlijn. Een spannende stap, maar vooral de juiste keuze, vertelt hij. "Steeds meer klanten vroegen naar de juwelen van Cober. Uiteindelijk gaf dat voor mij ook de doorslag. Voortaan ging ik alles helemaal zelf verzorgen: van de inkoop van grondstoffen tot en met de productie en de verkoop van de sieraden. De hele keten dus. Eigenlijk ben ik een te kleine jongen om dit hele palet aan te bieden, maar het is zó gaaf om alles zelf te doen. Bovendien was ik ervan overtuigd dat mijn plan ging slagen."

Het hoogste niveau
Dat plan had alles te maken met zijn ervaring en contacten in de juwelenwereld. De ondernemer bouwt al meer dan 25 jaar aan een betrouwbaar netwerk van leveranciers, handelaren en andere relaties over de hele wereld. "Ik werk samen met mensen in Mozambique, Hong Kong, India, Thailand en Sri Lanka. Mijn netwerk is misschien wel mijn grootste goed. Al die wereldwijde contacten maken het voor mij immers mogelijk om op het hoogste niveau te acteren. Het kost heel veel tijd en energie om zelf zo'n keten op te bouwen en te onderhouden. Maar uiteindelijk leveren die investeringen wel op. Neem de slijperij waar we mee samenwerken in Thailand: toen ik daar voor het eerst kwam, werkten er vier mensen. Nu hebben ze er 750 medewerkers… Daar zou ik nu nooit meer tussen komen." Zo'n eigen keten is bijzonder, maar niet zonder risico's: "Het is in het verleden ook weleens flink mis gegaan, bijvoorbeeld bij de aankoop van grondstoffen. Maar in hoeverre heb ik daar écht invloed op? You win some, you lose some."

Waarde toevoegen
Een eigen merk en een volledig zelf opgezette keten: Vincent is er trots op. Bovendien onderscheidt hij zich zo in een heel moeilijke business. "Omdat ik de hele keten ken, weet ik precies hoe mijn sieraden tot stand komen. Dat is een groot voordeel, want het wordt steeds belangrijker om je producten volledig te kunnen verantwoorden. Daarnaast kunnen we natuurlijk maken wat we willen: onze juwelen zijn nergens anders te koop. Alle sieraden hebben iets spraakmakends, iets mysterieus. Neem de juwelen met grote, dierlijke klauwen: er is niemand anders die deze nu maakt. En toch weet ik zeker dat onze klanten ze prachtig vinden." Wat hij ook zeker weet, is dat zijn klanten erg gecharmeerd zijn van sieraden die voor honderd procent met de hand gemaakt worden. "Daarmee dragen ze gegarandeerd iets unieks. Om dat gevoel te versterken, nodig ik klanten uit om tijdens het maakproces al even binnen te wandelen. Dan zien ze de zorg en precisie waarmee we met hun sieraad bezig zijn. Want stap-voor-stap zélf waarde toevoegen: dat was precies mijn ultieme droom."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant