Beppie Lotterman bij een schilderij dat werd gemaakt door alle cursisten
Beppie Lotterman bij een schilderij dat werd gemaakt door alle cursisten Foto: Sarai van Well

'We leggen de focus op wat mensen kunnen'

Algemeen 386 keer gelezen

OSS | Abstracte werken, natuur en landschappen, het komt allemaal voorbij in de expositie Armslag die momenteel in de bibliotheek wordt vertoond. "De werken zijn gemaakt door zes mensen met dementie of geheugenproblematiek", vertelt schilderdocent Beppie Lotterman.

door Saraï van Well

Lotterman zette de schilderscursus elf jaar geleden op met Armslag/ ONS welzijn, die zich inzet voor mensen met dementie en geheugenproblematiek. "In 1997 werd bij mijn schoonmoeder Alzheimer geconstateerd. Ze verslechterde heel snel en kon na een paar maanden niet meer praten. Ik ben andere manieren gaan bedenken om toch met haar te kunnen communiceren, daar kwam schilderen uit." Lotterman is zelf kunstenares en werd door Armslag gevraagd om samen een schilderscursus op te zetten voor mensen met dementie en geheugenproblematiek. "In 2006 heb ik een documentaire gemaakt genaamd 'Zeeën van kleur', waarin ik op een verpleegafdeling met mensen ging schilderen. Armslag had dat gezien en wilde mij graag betrekken bij de nieuwe schilderscursus."

Expositie
Inmiddels vindt de tiende expositie, met werken van cursisten, plaats in de Osse bibliotheek. "Een groep van zes schilders, boven de zestig, heeft de schilderijen gemaakt. Ze mochten zelf uitkiezen welke werken zij in de bibliotheek willen exposeren", zegt ze terwijl ze langs de werken loopt. De schilderijen variëren van abstract werken tot landschappen die met uiterste precisie zijn geschilderd. "De cursisten schilderen wat ze zelf leuk vinden. Ik heb ook altijd mijn schildersbijbel bij, een voorbeeldboekje waar ze ansichtkaarten uit kunnen halen die ze kunnen naschilderen. In het begin zie je dat veel mensen iets naschilderen, een realistische aanpak. Naarmate hun dementie vordert heb ik het gevoel dat ze meer bij hun onderbewuste komen en ontstaan de abstractste werken." Afgelopen maandag bezocht Lotterman met de cursisten de expositie. "Ze waren heel enthousiast en genieten van de expositie."

Groei
Om de twee weken op vrijdag komen de cursisten samen van 14.00 tot 16.00 uur en schilderen ze onder leiding van Lotterman en twee vrijwilligers. "Doordat we met zijn drieën zijn is er ook veel tijd voor persoonlijke aandacht. De cursisten doen veel zelf, maar hebben soms ook wat hulp nodig, die bieden we dan." Voorop staat dat de schilders een leuke middag hebben. "We maken het gezellig met muziek en een kopje koffie. We zien ook echt dat mensen plezier hebben in het schilderen. Ze maken ongelofelijk mooie werken en groeien echt in hun schilderwerk. We focussen op wat de mensen kunnen en zetten ze in hun kracht. Dat geeft zelfvertrouwen. Daarnaast is de cursus ook een ontlasting voor de mantelzorgers." Zelf haalt Lotterman er ook veel voldoening uit. "Het is bijzonder leuk werk."

Meer informatie
De expositie van Armslag is nog tot 27 mei te zien in de bibliotheek tijdens openingstijden. "We hopen ook dat meer mensen zich aansluiten bij de groep." Meer informatie over Armslag: (088) 374 25 25 of mail naar hetty.vanamstel@ons-welzijn.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant