Afbeelding

Diverse dijkversterkingsprojecten aan de Maas

Algemeen 870 keer gelezen

Dijken beschermen ons tegen hoogwater. Het is belangrijk dat de dijken betrouwbaar zijn en voldoen aan de nieuwste (water)veiligheidsnormen die het Rijk heeft opgesteld. Het waterschap Aa en Maas voert daarom tot 2050 diverse dijkversterkingsprojecten aan de Maas uit. Om deze toekomstige dijkversterking goed en niet onnodig duur uit te voeren, heeft het dagelijks bestuur van het waterschap aanpassingen gedaan in de 'legger waterkeringen'.

De legger bevat kaarten met zones langs de Maasdijk waar bepaalde regels of beperkingen gelden (vergelijkbaar met ruimtelijke zones die in bestemmingsplannen worden vastgesteld). In de 'ontwerp legger waterkeringen' zijn enkele nieuwe zones opgenomen. Deze zones zijn bedoeld om ook percelen, woningen of bedrijfspanden die grenzen aan een dijk/op een dijk staan in de toekomst te beschermen tegen overstromingen. De nieuwe zones kunnen gevolgen hebben voor bouw- en/of grondwerkzaamheden die binnen deze zones mogen plaatsvinden.

Dijkversterking in fases
Tot 2050 worden diverse dijkversterkingsprojecten in verschillende fases uitgevoerd. Op dit moment is Waterschap Aa en Maas bezig op het traject Ravenstein – Lith via het project 'De Meanderende Maas'. Vanaf 2019/2020 willen ze aan de slag in het gebied Cuijk tot Ravenstein. De overige dijkversterkingen komen na 2022 aan bod. Om perceeleigenaren, bewoners en bedrijven langs de Maasdijk te informeren over de aanpassingen, worden er tussen 28 mei en 14 juni zeven inloopbijeenkomsten georganiseerd. De data zijn te vinden op de website www.aaenmaas.nl/nieuws.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant