Eerste editie Korenfestival Oss
Eerste editie Korenfestival Oss

Korenfestival in Osse centrum

Algemeen 1.825 keer gelezen

OSS | Een mix van Nederlandstalige meezingers en evergreens. Op koopzondag 27 mei vindt de tweede editie van het Korenfestival plaats. "De koren hebben er veel zin in, we gaan er weer een feestje van maken", vertelt voorzitter Maurice Huiskamp.

door Saraï van Well

Het idee voor het festival ontstond twee jaar geleden bij het koor MengelmOeSS. "Ik was destijds lid van MengelmOeSS en we wilden graag onze muziek in het Osse centrum laten horen. Op eigen initiatief zijn we toen in de stad gaan zingen. Daar kwamen veel mensen op af en het beviel goed. De gemeente en het centrummanagement waren ook erg enthousiast en vroegen of we er een terugkerend evenement van wilden maken."

Koren
Dit jaar staan 27 koren op diverse locaties in de stad. "In totaal laten 1.100 mensen hun zangtalenten horen. Ieder koor zingt drie keer twintig minuten. Zo krijgt het winkelend publiek een mooie selectie aan muziek te horen." De route van het festival heeft de organisatie iets aangepast in vergelijking met vorig jaar. "Van een eerste editie leer je heel veel, sommige locaties leverden gewoon niet zoveel publiek op als vooraf werd verwacht. Dit jaar hebben we de route iets kleiner gemaakt en staan de koren in partytenten, waardoor ze ook goed zichtbaar zijn." De koren zingen op negen locaties, onder andere op de Kruisstraat, op het grote podium bij de Heuvel en op de Burgwal. "We hebben het zo ingericht dat de koren goed zichtbaar zijn en je zo van de ene locatie naar de andere kunt lopen." Naast de nieuwe route richtte de initiatiefnemers van het festival in september ook de Stichting Korenfestival Oss op. "We willen graag zo onafhankelijk mogelijk kunnen werken."

Oss in de zon
Het festival wordt dit jaar om 11.30 uur feestelijk geopend door burgemeester Buijs-Glaudemans. "De gemeente is erg betrokken bij het festival, ze subsidiëren ook een gedeelte. Daarnaast sponsort het centrummanagement een deel en hebben we een hoofdsponsor gevonden in Elberco. Zij sponsoren onder andere de tenten." Na de opening zal zanger Wesley van Bergen het festival muzikaal aftrappen. Huiskamp: "Hij zingt dan het 'onofficiële' Osse volkslied 'Oss in de zon'."

Smartlappers
Het festival wordt om 17.30 uur afgesloten door De Smartlappers. "Zij zullen één uur lang optreden op het hoofdpodium op de Heuvel. We hebben het podium zo gepositioneerd dat iedereen vanaf het terras van het optreden kan genieten." Huiskamp kijkt uit naar het festival, al zingt hij dit jaar zelf niet mee. "Vorig jaar was ik ook voorzitter van het festival en merkte ik dat drie keer optreden en alles regelen toch best lastig is. Dit jaar hou ik mij bezig met alles op de achtergrond en geniet ik zo van het festival. We gaan er echt een feestje van maken. Het weer zit ook mee, met 25 graden belooft het een zonnige dag te worden."

Meer informatie
Voor meer informatie over het programma en de route kijk op www.korenfestivaloss.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant