De Sint Jan aan de Koornstraat, opgeleverd in 1948. Een ontwerp van architect De Reus.
De Sint Jan aan de Koornstraat, opgeleverd in 1948. Een ontwerp van architect De Reus.

Nieuwe tentoonstelling: 100 jaar hart voor onderwijs

Algemeen 531 keer gelezen

OSS | De fototentoonstelling '100 jaar hart voor onderwijs. Van Mavo Sint Jan tot Hooghuis Stadion' is tot en met 18 augustus te zien in het Stadsarchief Oss.

De fraters hebben een belangrijke rol gespeeld op het gebied van onderwijs. Sinds 1883 werd er in Oss al katholiek jongensonderwijs verzorgd door de fraters van Tilburg. Fraters vormen een kloosterorde, een congregatie, en hoeven in tegenstelling tot paters geen priester te zijn. De fraters woonden in hun klooster aan de Begijnenstraat in Oss en leidden een lagere (A en B) school aan de Krakenburg in Oss.

Voortgezet onderwijs
Vanaf 1918 boden zij leerlingen de mogelijkheid om een voortgezette opleiding te volgen na de lagere school; zij konden het mulo diploma halen. Daarmee begon een honderdjarige periode van de school die in de loop der jaren heel wat naamswijzigingen heeft ondergaan: mulo Sint Jan, mavo Sint Jan, Carmel College mavo Sint Jan, Hooghuislyceum locatie Centrum en nu Het Hooghuis Stadion.

Verhuizing
Het eigen gebouw van de 'Sint Jan' werd geopend in 1948 aan de Koornstraat. In 2010 verhuisde de school naar de Mondriaanlaan, op de Talentencampus bij het Frans Heesen Stadion. De naam werd toen Het Hooghuis Stadion. In 100 jaar is er uiteraard veel veranderd. Van fraters die tot in de jaren zeventig alleen aan jongens lesgaven, tot onderzoekend leren in open leercentra en aan het werk gaan op eigen laptops.

Reünie
Vele Ossenaren hebben op de 'Sint Jan' gezeten. Een goede reden om bij dit jubileum stil te staan. Het honderdjarig bestaan wordt gevierd met deze kleinschalige tentoonstelling in het Stadsarchief en met een grote reünie op Het Hooghuis Stadion op zaterdag 26 mei. Er zijn deze dag diverse activiteiten. Aanmelden kan via www.hethooghuis.nl/stadion.

Lezing en jubileumboek
Ook wordt er een jubileumboek uitgegeven en is er op donderdagavond 14 juni een lezing in het Stadsarchief door Alphons Bakker, teamleider op Het Hooghuis Stadion en auteur van het jubileumboek. Entree tot de lezing is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dit kan via telefoonnummer (0412) 84 20 10 of e-mailadres informatie@stadsarchiefoss.nl.

Stadsarchief
Het Stadsarchief is gevestigd in de Bibliotheek Oss, op de begane grond aan de Raadhuislaan 10 in Oss, en is geopend op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 11.00 en 17.00 uur. De tentoonstelling, de boeken en de publiekscomputers met de collectiewebsite zijn ook tijdens de ruime openingstijden van de Bibliotheek beschikbaar. De entree is gratis. Kijk voor meer informatie op de website www.stadsarchiefoss.nl of neem een kijkje op de Facebook-pagina.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant