Theater De Lievekamp.
Theater De Lievekamp.

'Wij voelen ons hier vrij, niet bekeken, veilig'

Algemeen 1.363 keer gelezen

OSS | Als je hoort dat je kanker hebt, dan beland je in een achtbaan van emoties. Creatieve uitingen zoals theater en zang kunnen helpen bij het verwerkingsproces. Stichting Chaja in Oss heeft daarom activiteiten als Spelen voor je Leven en Zingen voor je Leven. Om daar meer bekendheid aan te geven is er op 10 juni van 10.15 tot 17.00 uur een kennismakingsdag in theater De Lievekamp in Oss.

'Verwonder je, speel mee en geniet!' Dat is het thema. Ruim tweehonderd mensen kunnen meedoen aan de diverse workshops op theatergebied, verzorgd door een professionele regisseur en actrices. De deelnemers zijn grotendeels mensen uit de doelgroep, die zelf of via hun naaste geconfronteerd zijn met kanker. "Maar iedereen is verder welkom", zegt Marleen van den Berg, voorzitter van stichting Chaja. "Hulpverleners die met kankerpatiënten werken: mensen uit de verpleging, oncologen, fysiotherapeuten en andere belangstellenden."

Theater
Acteur en dramatherapeut Marius Gosschalk verzorgt een workshop terugspeeltheater, actrice Marianne van Zeijlen fysiek theater, regisseurs Bernadette Sikkens een workshop met muziek als basis en Wim Wijnakker een workshop met beeldend theater. Een ochtend in de twee weken treffen de deelnemers aan de theatergroep elkaar op de speelvloer van de Groene Engel in Oss. "Onder de bezielende, enthousiaste begeleiding van Wim Wijnakker starten we dan zonder huiswerk", vertelt José van Leur. José heeft enkele jaren geleden in De Lievekamp meegedaan aan de kennismakingsbijeenkomst van Spelen voor je Leven. Zij was toen meteen enthousiast en gaf zich op als deelneemster aan het Chaja Theater Spelen voor je Leven verbonden aan de landelijke stichting Kanker in Beeld. "Wim Wijnaker voelt feilloos de sfeer aan", weet ze. "Heeft iemand het wat moeilijk, dan is er ruimte om dat te ventileren. Niets moet, alles mag. Het spelen kan van alles zijn: verkleedpartijtjes en toneelstukjes. Maar vooral ook improviseren, vaak zonder tekst maar met lichaamstaal. Wij voelen ons vrij, niet bekeken, veilig. Aan het einde van de ochtend gaan we allemaal met een goed gevoel en een glimlach naar buiten."

Workshops
Bellangstellenden mogen voor 10 euro de hele dag meedoen aan de workshops. Tijdens de middagpauze treedt Chaja koor Zingen voor je Leven op. Verder is er een tentoonstelling van verwerkingskunst. Mensen uit Oss kunnen nog werk aanmelden dat ze gemaakt hebben tijdens hun ziekte. De Chajadag is een samenwerking met Theater van de Stad, de programmalijn van theater De Lievekamp waarbij lokale initiatieven een podium krijgen. Inschrijven voor deelname aan de kennismakingsdag kan via de website www.stichtingchaja.nl. Iedereen kan echter zo binnenlopen om kennis te maken met stichting Chaja en de tentoonstelling met verwerkingskunst te bekijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant