Sportievelingen met het shirt van Hart voor Lith.
Sportievelingen met het shirt van Hart voor Lith.

'Hoe meer mensen het weten, hoe meer levens we kunnen redden'

Algemeen 850 keer gelezen

LITH | Stichting Hart voor Lith laat zich op zaterdag 16 juni goed zien tijdens De Maasdijk. Tijdens alle disciplines zijn er sportievelingen die shirtjes dragen van de stichting. Arnold van Uden is er eentje van. "Ons doel is om de stichting onder de aandacht te brengen."

door Leon Voskamp

Stichting Hart voor Lith is opgezet om alle kerkdorpen van de voormalige gemeente Lith 'hartsafe' te maken. Daarbij gaat het om plaatsing van openbaar toegankelijke AED's en genoeg personen die ze kunnen bedienen en kunnen reanimeren. "Momenteel hangen er dertig AED's in de dorpen. Er zijn zo'n tweehonderd mensen die zijn aangesloten bij HartslagNu, het oproepsysteem dat mensen via een bericht op de mobiele telefoon oproept om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie."

Financiële ondersteuning
Hart voor Lith hoopt van de gemeente Oss structurele financiële ondersteuning te krijgen voor het onderhoud van de AED's en eventueel de komst van nieuwe AED's. "Een AED kost zo'n 2.000 euro en om de 10/15 jaar moeten ze vervangen worden. Het jaarlijkse onderhoud kost honderden euro's. Van de dertig AED's is ongeveer de helft in ons beheer, de rest hangt bij bedrijven. Veel daarvan zijn door de gemeenschap betaald. Om alles te kunnen bekostigen, hopen we op steun van de gemeente Oss. Maar ook daarnaast zijn we op zoek naar andere financiële injecties."

Levens redden
Volgens Van Uden is het ontzettend belangrijk dat er op veel plekken AED's hangen en dat mensen zich aanmelden voor reanimatiecursussen zodat ze weten wat ze moeten doen in een noodgeval. "De aanrijtijd van de ambulance is hier gemiddeld zo'n 11 minuten. Maar het is van belang om bij een hartstilstand/hartaanval binnen zes minuten te reanimeren. Als dat niet lukt, is de kans op overlijden heel groot of anders op ernstige hersenschade. Door ons systeem in de oude gemeente Lith wordt de eerste schok binnen drie minuten gegeven. In de dorpen en ook in het buitengebied. Via HartslagNu krijgen tientallen mensen een berichtje binnen. Daarmee kunnen we levens redden."

Bewustwording
Met de shirts tijdens De Maasdijk hoopt de stichting om de bewustwording bij inwoners te vergroten. "We willen ons meer op de kaart te zetten. Snel ingrijpen verbetert de overlevingskans. Hoe meer mensen dit weten, hoe meer levens we kunnen redden."

Geld ophalen
Ook hoopt de stichting via De Maasdijk geld op te halen. Er is zelfs een ludieke actie bedacht waarbij mensen die 42 (de afstand van de marathon, red.) euro of meer sponsoren een gratis reanimatiecursus inclusief diploma en lesboek krijgen. Ook kleinere bijdragen zijn uiteraard welkom. Het rekeningnummer is NL54RABO0130668753.

Marathon
Zo'n veertig sportievelingen dragen zaterdag 16 juni een shirt van de stichting. "Mooi dat zo'n grote groep zich voor ons in wil zetten." Van Uden zelf deed een aantal keer mee aan de halve marathon van de Maasdijk Marathon. Dit jaar gaat hij de marathon lopen. "De eerste keer en tevens de laatste keer. Ik ben aan mijn knie geopereerd en mijn fysiotherapeut raadde me aan zeker geen marathon te gaan lopen. Ik ben echter eigenwijs, maar na de marathon ga ik hem een plezier doen. Ik loop samen met een collega. De laatste tien kilometer lopen twee andere collega's met ons mee. Mijn dochter loopt de marathon in een estafetteteam, mijn zoon de Maasmeander Wandeling en andere familieleden en vrienden aan diverse onderdelen."

Meer informatie
Meer informatie op www.hartvoorlith.nl of op de Facebookpagina. Mailen kan naar info@hartvoorlith.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant