De wethouders worden beëdigd door de burgemeester
De wethouders worden beëdigd door de burgemeester

Nieuwe wethouders gemeente Oss geïnstalleerd

Algemeen 1.263 keer gelezen

OSS | Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss is officieel. Thijs van Kessel (VVD), Joop van Orsouw (Beter Oss), Frank den Brok, Kees van Geffen (VDG) en Johan van der Schoot (CDA) zijn donderdagavond beëdigd tot wethouder tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Het vijftal werden officieel beëdigd om 22.50 uur, nadat er door de raad gestemd was over het aantreden van de wethouders. GroenLinks droeg voorafgaand aan de stemming raadslid Willeke Verhagen voor vanwege het ontbreken van vrouwelijke kandidaten voor het wethouderschap. Zij kreeg echter vier stemmen voor van de 32 stemmen die werden uitgebracht. Frank den Brok kreeg 24 stemmen voor, Kees van Geffen 24 stemmen, Johan van der Schoot 23, Thijs van Kessel 24 stemmen en Joop van Orsouw 22 stemmen, waardoor zij door de raad zijn verkozen tot wethouder. Alle raadsleden waren aanwezig tijdens de beëdiging, met uitzondering van vijf raadsleden waaronder voormalig wethouder Gé Wagemakers (LOF). Hij kondigde zijn afwezigheid vooraf aan de vergadering aan op Twitter, waar hij de avond een farce noemde.  

Raadsleden
Naast het beëdigen van de wethouders, treden er ook vier nieuwe raadsleden toe tot de gemeenteraad: Henk Wijnstekers (VVD), Bert van Tilburg (Beter Oss), Sander Ruijs en Jacco-Peter Hooiveld (VDG). Zij werden eveneens door de burgemeester beëdigd. 

Coalitieakkoord
Voorafgaand aan de beëdiging werd het nieuwe coalitieakkoord 'Kansen zien, kansen pakken' aangeboden aan de gemeenteraad door wethouder Frank den Brok. "Dit nieuwe coalitieakkoord werd opgesteld door vier partijen. Met deze partijen streven we naar een goede samenwerking met de gemeenteraad. Ik vertrouw erop dat we de samenhang zullen vinden waar Oss zo goed in is."

Toelichten
De gemeenteraadspartijen mochten na de presentatie kort hun eerste bevindingen over het coalitieakkoord toelichten. Jan Zoll van de SP, die tijdens de verkiezingen de grootste partij werd, sprak zijn teleurstelling uit. "Er is gekozen voor de verkeerde coalitie. Oss koos voor de SP, maar het is nu een rechts bolwerk geworden." CDA-lid Mari van Kilsdonk benadrukt dat de coalitie kansen wil pakken. "Voor de hele Osse gemeente. Dit coalitieakkoord is niet dichtgetimmerd maar geeft ruimte. Ruimte die we kunnen pakken." Ook VVD-lid Hilde de Wit is enthousiast over het akkoord. "Ondanks de recente gebeurtenissen hebben we ons op kunnen stellen als een serieuze en betrouwbare coalitiepartner. We hebben vertrouwen in deze coalitie." D66 gemeenteraadslid Frans Molenkamp vertelt dat zijn fractie niet 'blij verrast' was door het coalitieakkoord. "We missen nog veel zaken in het coalitieakkoord, zoals de aanpak van eenzame ouderen." Het gemis van vrouwelijke wethouders in het college wordt door hem ook aangestipt. Steun vindt hij bij GroenLinks en de PvdA. Ehssane Gounou: "Ook wij zien een herencollege, dat hadden we graag anders gezien." Op 28 juni wordt er een uitgebreid debat over de inhoud van het coalitieakkoord gehouden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant