De nieuwe wethouders werden afgelopen donderdagavond geïnstalleerd.
De nieuwe wethouders werden afgelopen donderdagavond geïnstalleerd. Foto: Sarai van Well

Den Brok over 'herencollege': 'Je bent wethouder voor iedereen, ook voor het vrouwelijke deel van Oss'

Algemeen 458 keer gelezen

OSS | Thijs van Kessel (VVD), Joop van Orsouw (Beter Oss), Frank den Brok, Kees van Geffen (VDG) en Johan van der Schoot (CDA) gaan de komende vier jaar als wethouder de gemeente besturen. Zij maken deel uit van het, door de oppositie genoemde 'herencollege', wat ze op veel kritiek komt te staan.

door Saraï van Well

Wethouder Frank den Brok heeft begrip voor de reacties. "Aan de ene kant is het natuurlijk leuker als je een college hebt wat meer divers is. Al zit de diversiteit van dit college hem in de samenstelling qua leeftijden. Met Thijs van Kessel hebben we volgens mij de jongste wethouder die we ooit gehad hebben. Maar het is inderdaad jammer dat er geen vrouwen bij zitten. De burgemeester is straks de enige vrouw aan tafel, gelukkig is dat wel een powervrouw." Den Brok vertelt dat alle coalitiepartijen een mannelijke kandidaat voor het wethoudersschap hebben voorgedragen. "Iedere partij draagt zijn eigen wethouderskandidaat voor. Ik kan niet voor alle partijen spreken, maar bij VDG hebben we bijvoorbeeld een enquete gehouden om te vragen wie er belangstelling had voor het wethouderschap. Er waren vier mensen die aangaven dat zij wel geïnteresseerd waren, daar zat geen vrouw bij." Den Brok benadrukt dat hij als wethouder er is voor alle Ossenaren. "Ook voor het vrouwelijke deel van Oss. Je bent wethouder voor iedereen en zo voel ik dat ook."

Op één hand
De geschiedenis laat zien dat de samenstelling van voormalige colleges vrijwel alleen uit mannelijke wethouders bestond. Sinds 2003 zijn alleen Reina de Bruijn (VVD) en Annemiek van de Ven (CDA) wethouder geweest in de Osse gemeente. Ook in de jaren daarvoor waren de vrouwelijke wethouders op één hand te tellen: Aleida van den Heuvel-Slingerland (CDA, raadslid namens VVD), Mari-Anne Marijnissen (SP) en Greet van Dam (PvdA).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant