Afbeelding

'Ik ga voor een toekomst zonder slechtziendheid'

Algemeen 424 keer gelezen

OSS | Uiteten gaan, maar het eten op je bord niet kunnen zien en met een supermarktkarretje botsen tegen de hakken van mensen. Een aantal ongemakken waar slechtzienden iedere dag mee te maken krijgen. "Daarom ben ik een inzamelingsactie gestart, om te zorgen dat er meer onderzoek naar slechtziendheid gedaan kan worden", vertelt Liesbeth Verstegen die zelf slechtziend is.

door Saraï van Well

Verstegen kwam op het idee voor een inzamelingsacties door een nieuwsbrief van het revalidatie- en adviescentrum Visio, waar mensen terecht kunnen voor hulpmiddelen en advies over slechtziend- en blindheid. "Daar stond een bericht in van het Oogfonds. Op 21 juni organiseren zij de actie 'Blind voor 1 dag'. Waarbij een hele dag in het teken staat van bewustwording over slechtziendheid. Ik wilde daar graag een steentje aan bijdragen. Daarom ben op de website van het Oogfonds een actie gestart waarmee ik geld inzamel voor onderzoek naar slechtziendheid."

Van kinds af aan
Zelf heeft de Heesche al van kinds af aan last van slechtziendheid. "Ik heb myopie (bijziendheid) waarvan glaucoom (verhoogde oogdruk) vaak het gevolg van is. Normaal gesproken wordt het beeld dat je ziet opgeslagen op je netvlies. Bij mij blijft het halverwege ergens hangen waardoor ik niet alles zie, vooral diepte en dingen van opzij komen laat of helemaal niet binnen. Al sinds mijn jeugd heb ik hier last van, op mijn zestiende liep ik met glazen van min 25. Een lange tijd is het stabiel geweest, maar de afgelopen zes jaar is het erger geworden." Het aantal ongemakken waar Verstegen dagelijks mee te maken krijgt stapelt zich dan ook op. "Als ik naar een restaurant ga waar de lichten een beetje gedimd zijn, dan zie ik het eten dat voor mij ligt niet." Daarnaast zijn het de kleine dagelijkse dingen die voor iedereen de normaalste zaak van de wereld zijn. "Als ik van buiten naar binnen loop dan voelt het alsof ik de eerste minuten op eieren loop, omdat mijn ogen veel tijd nodig hebben om zich aan te passen." Door de loop van de jaren heeft ze een aantal hulpstukken aangeschaft om haar te helpen. "Ik heb een herkenningsstok. Al gebruik ik deze nog niet, maar dat zal niet zo lang meer duren. Daarnaast heb ik een button met de tekst 'ik ben slechtziend'. Dit zorgt er wel voor dat mensen meer begrip hebben voor mijn situatie."
Niet alleen Verstegen heeft last van de oogziekte, haar broers, dochter en kleindochter blijken in mindere maten last te hebben van slechtziendheid. "Glaucoom kan iedereen krijgen, maar we hebben een aantal mensen in de familie die er last van hebben." Het inzamelen van geld heeft voor de Heesche dan ook emotionele redenen. "Voorop staat dat ik het voor iedereen in Nederland doe die slechtziend is. Maar ik denk daarbij ook zeker aan mijn kleindochter. Hoe mooi zou het zijn als niemand in Nederland meer slechtziend of blind is. Ik weet dat het een lastig doel zal zijn om te bereiken, maar als ik een klein beetje kan bijdragen aan een toekomst zonder deze ziekte dan vind ik dat al heel fijn." De inzamelingsactie loopt tot donderdag via www.blindvoor1dag.nl/actie/liesbeth-verstegen "Maar ook daarna kunnen mensen doneren aan het oogfonds."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant