VR-wandeling Oss, foto: Bianca Hoegée
VR-wandeling Oss, foto: Bianca Hoegée Foto: Sarai van Well

Historische wandeling door Osse centrum met Virtual Reality-bril

Algemeen 657 keer gelezen

OSS | Al wandelend terug de tijd in met een Virtual Reality-bril. Centrummanagement Oss organiseert op 24 juni een historische wandeling door het centrum, waar je door middel van VR-brillen terug gaat naar Oss in 1900. "Gidsen nemen je mee langs prominente gebouwen in Oss", vertelt Bianca Hoegée, evenementencoördinator bij Centrummanagement Oss.

door Saraï van Well

Hoegée zette het evenement op samen met de gemeente Oss, het Maasland Gilde, ROC de Leijgraaf en het Stadsarchief, in het kader van het Jaar van Cultureel Erfgoed. "Ik wilde een interactieve wandeling organiseren. Tijdens de Dag van Techniek bij het iXperium van ROC de Leijgraaf kwam ik in aanraking met VR techniek. Daar heb ik mij laten inspireren om een wandeling op te zetten waarbij we VR-brillen inzetten om deelnemers echt terug in de tijd te laten gaan." Om een zo realistisch beeld neer te zetten werden er foto's uit het Stadsarchief gehaald. "Leerlingen van het ROC hebben een app ontwikkeld als eindproject, waar zij de foto's van het Stadsarchief in hebben geplaatst. Als je met een bril op bijvoorbeeld op de Heuvel staat en rechts naar boven kijkt dan zie je een foto van hoe de Heuvel er in 1900 uitzag."

Oss uit 1900
Deelnemers aan de wandeling worden door gidsen van het Maasland Gilde meegenomen langs prominenten gebouwen in het Osse centrum. "We hebben een mooie route uitgezet, waarbij wandelaars veel meekrijgen van de geschiedenis van Oss." De gidsen zijn ook erg ervaren, vertelt Hoegée "De gidsen zijn geboren en getogen in Oss en kennen de stad op hun duimpje. Sommigen hebben ook gewerkt in de gebouwen waar de wandelaars naartoe lopen." Deelnemers zullen onder andere naar het Museum Jan Cunen gaan. "Daar zetten ze hun VR-bril op en kunnen via verschillende foto's zien hoe het Jan Cunenpark er in 1900 uitzag. De gids vertelt daar een verhaal bij en neemt je zo echt mee naar Oss uit de twintigste eeuw." Hoegée benadrukt dat wandelaars niet alleen met een VR-bril op uitleg krijgen. "De gidsen vertellen twee uur lang over de geschiedenis van Oss."

Foodtruck
Het Jaar van Cultureel Erfgoed vindt dit jaar samen plaats met het We Are Food Jaar. "Daar spelen we ook op in. Tijdens de wandeling is het Foodtruckfestival in volle gang. Bij verschillende prominente gebouwen zijn foodtrucks aanwezig." De wandeling eindigt op de Heuvel. "Vanuit daar kun je meteen door naar de horeca of de foodtrucks." Hoegée kijkt uit naar de dag. "We hebben al een testwandeling gemaakt en daar kwamen veel positieve reacties op."
Smartphone
De wandelingen vinden plaats tussen 10.00 en 16.00 uur en starten bij Museum Jan Cunen met een kop koffie en gebak. "We raden mensen aan om hun smartphone van te voren goed op te laden, zeker tot vijftig procent. Daarnaast moet je een internetverbinding hebben. We hebben speciaal voor deze dag centrum WiFi in Oss, maar het is niet praktisch om telkens je telefoon opnieuw te moeten verbinden." Aanmelden Bianca@centrummanagementoss.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant