Afbeelding

Marita van Brussel brengt geschiedenis tot leven

Algemeen 180 keer gelezen

OSS | Een achtergrond in rechten en culturele antropologie, gecombineerd met een zwak voor Nederlandse taal en een passie voor stamboomonderzoek: de basis voor de verhalen van Marita van Brussel. Ze doet onderzoek naar de gewone mens in de geschiedenis, waarvan men vaak denkt dat er weinig informatie over te vinden is. Met archieven, kranten en nog levende bronnen haalt Van Brussel de informatie omhoog en wekt zo de mensen weer even tot leven. Hierover geeft zij op donderdag 21 juni een lezing in theater Marag in theater De Lievekamp.

"Over rijke families is veel te vinden", vertelt Marita van Brussel. "Daarom denkt men dat er over voorouders, die maar gewone of zelfs arme mensen waren, geen informatie bewaard is gebleven." Van Brussel is juist geïnteresseerd in deze mensen. Met haar passie voor taal en schrijven, giet zij de informatie uit haar onderzoeken in een verhaal, zonder af te wijken van de feiten.

Schòne portretjes
Een aantal van deze verhalen is gebundeld in het boek Schòne portretjes, Brabantse buitenbeentjes in de negentiende eeuw. Tien verhalen over kleurrijke personen uit alle lagen van de samenleving. Onder meer door het schrijven van dit boek heeft ze veel ervaring opgedaan met het onderzoeken van personen uit de negentiende eeuw. In haar lezing op 21 juni vertelt ze niet alleen hoe je als beginner met stamboomonderzoek kunt starten, maar geeft ze ook tips aan de ervaren onderzoeker. Verder zal ze een paar verhalen van lokale personen uitlichten om te laten zien wat je kunt ontdekken als je in de juiste archieven duikt.

Kaartverkoop
De kaartverkoop is inmiddels gestart. Toegangskaarten voor de lezing kunnen voor 5 euro worden gereserveerd via de Theaterkassa, (0412) 64 89 22 of via www.lievekamp.nl. Het is ook mogelijk kaarten aan de deur te kopen. De lezing vindt om 20.15 uur plaats in Marag, aan de achterzijde van De Lievekamp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant