Joris Brukx.
Joris Brukx.

Joris Brukx komt met spelletjesrace tijdens Muze Misse

Algemeen 975 keer gelezen

OSS | Een creatieve duizendpoot, zo kun je theatermaker en Ossenaar Joris Brukx het beste omschrijven. Op zondag 1 juli staat hij met Theaterhuis Joris op de bühne in het Jan Cunenpark. Jonge bezoekers van Muze Misse kunnen een spannende spelletjesrace verwachten, boordevol leuke opdrachten en een heuse dancebattle. 

Al sinds Joris Brukx kan herinneren is hij met theater bezig. Als kind deed de Ossenaar alsof hij accordeon kon spelen voor zijn ouderlijk huis of voerde een poppenkastact op. Het maakte niet uit wat, als hij maar met theater bezig was. "Dat heeft er altijd ingezeten", vertelt Joris met een lach. Theaterles aan de Muzelinck was de meer dan logische vervolgstap op zijn jeugdige straattheater, gevolgd door een studie theatermaker in Nijmegen. Na zijn opleiding startte de theatermaker Theaterhuis Joris en ging aan de slag als freelance acteur bij De Efteling. Met Theaterhuis Joris verzorgt Joris theaterlessen aan kinderen vanaf groep 3 tot het middelbaar onderwijs. Onlangs vierde het theaterhuis, dat is gevestigd in zowel Heesch als Haps, zijn 5-jarig jubileum. "Bij Theaterhuis Joris zijn kinderen betrokken bij de gehele productie; ze bedenken het script en kiezen hun rol uit. Die inbreng miste ik in mijn eigen theaterlessen." Mede daarom koos Joris bewust voor een theaterhuis en geen theaterschool. Daarbij staan plezier en gezelligheid voorop. "Kinderen ervaren zo minder druk en behouden het plezier, dat is het belangrijkste en werkt goed." 

Muze Misse 
Als we Joris spreken, is hij volop bezig met het treffen van de laatste voorbereidingen voor de voorstellingen van de zeven theatergroepen van Theaterhuis Joris. Hij vindt het "onwijs mooi" om te zien hoe de groepen naar elkaar toegroeien. "De kinderen hebben verschillende achtergronden. Aan het eind van het theaterseizoen vormen ze een hecht gezelschap en helpen elkaar. Er is geen prestatiedrang. Theater is voor iedereen, iedereen kan het. De één wat beter dan de ander, maar als er een goede regisseur opstaat kun je elkaar naar eenzelfde of zelfs hoger level krijgen." Voor het jonge publiek van Muze Misse heeft Joris een spelletjesrace in petto. "Ik heb diverse spellen bedacht waaraan kinderen in groepjes kunnen deelnemen op het podium. De spelletjes staan in het teken van muziek. Zo spelen we 'raad de plaat', doen een dancebattle en beantwoorden de kinderen vragen over kinderprogramma's. Bovendien geef ik kleine prijzen weg. Natuurlijk worden ouders ook betrokken bij het spel." 

Verbindende factor
Op de vraag wat theater voor hem betekent, reageert Joris met een grijns. "Kinderen die elkaar anders niet hadden ontmoet, sluiten vriendschap door de theatergroep. Het is mooi om daarin een verbindende factor te zijn. Daarnaast geef je kinderen onbewust veel mee. Ze hoeven niet verlegen te zijn, leren voor zichzelf op te komen en mogen brutaal zijn. Soms vragen mensen naar mijn toekomstdromen, maar eigenlijk doe ik al het werk wat ik altijd al graag wilde doen. Ben sinds kort begonnen als radio-dj van Efteling Kids Radio, werk overdag met kinderen en regisseer 's avonds volwassenen of schrijf voorstellingen. Van die combinatie en afwisseling word ik gelukkig, hoop nog heel lang te doen wat ik nu doe." Kijk voor meer informatie op: www.theaterhuisjoris.nl
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant